x
x

4. konferencija „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba"

  18.10.2022.

4. konferencija Zdravstvene kineziologije „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijihosoba" održana je kao dio projekta HEPA S – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost za seniore, kojeg financijski podupire Europska Unija.

4. konferencija „Tjelesna aktivnost, zdravlje i kvaliteta života starijih osoba"

Konferenciju su organizirali Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“, zajedno sa NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Fitnes učilištem, a održana je kao dio projekta HEPA S – Zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost za seniore. 

Do 2050. godine očekujemo udvostručenje broja osoba starijih od 60 godina, u odnosu na 2015. godinu te će njihov udio iznositi 22 posto. Takav tempo starenja stanovništva predstavlja velik izazov za sve države i njihove zdravstvene i socijalne sustave jer se moraju prilagoditi demografskim promjenama. Jedna od važnijih aktivnosti u očuvanju zdravlja starije populacije je svakako vježbanje i tjelesna aktivnost, zbog čega se u nizu zemalja održavaju projekti kojima se osvještava starija populacija o skrbi za zdravlje, a među njima je i Hrvatska.

Cilj projekta je potaknuti sudjelovanje u rekreativnoj aktivnosti za osobe starije od 65 godina i to razvojem novih, rekreativnih sportskih programa, prilagođenih trima najčešćim zdravstvenim stanjima: bolovima u leđima, kardiovaskularnim bolestima i osteoporozi. Takve se bolesti najčešće susreću kod starije populacije, a posljedica su nedovoljne tjelesne aktivnosti, zbog čega stariji uzimaju više lijekova i posjećuju više zdravstvenih ustanova. 

Zaključak je svih prisutnih na konferenciji kako je nužno dodatno povećati broj projekata, kampanja i aktivnosti za podizanje svijesti starije populacije, ali i zdravstvenog sustava, o važnosti očuvanja zdravlja naših starijih sugrađana. Veći društveni angažman za tjelesnu aktivnost starijim će osobama omogućiti dostojanstveniju i kvalitetniju starost, a zdravstvenom sustavu smanjiti pritisak zbog bolesti modernog doba, potaknute upravo manjkom tjelesne aktivnosti.