x
x

HZJZ: Pobačaji u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2021.

  13.10.2022.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je u izvješću za 2021. godinu objavio kako su lani u Hrvatskoj obavljena 1774 pobačaja na zahtjev.

HZJZ: Pobačaji u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2021.

Ukupan broj pobačaja se u zadnjih 15 godina smanjio za četvrtinu.

2006. godine ukupno su obavljena 10.224 pobačaja, a lani je bilo 7712 takvih zahvata, odnosno 2512 slučajeva manje.

U ukupan broj ulaze i pobačaji izvedeni na temelju raznih medicinskih indikacija, uključujući i spontane pobačaje, prethodno utvrđene malformacije ploda i druge patologije.

U 84,3% lanjskih slučajeva pobačaja na zahtjev prije začeća nije bila korištena kontracepcija.

Trudnoće nastale unatoč kontracepcijskim metodama u prosjeku čine tek 2-3% neželjenih trudnoća.

Izvor podataka HZJZ-a su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.

48,3% ih se odnosi na kategoriju "ostalih abnormalnih produkata začeća", na drugom mjestu s oko 34,6% slijede "legalno inducirani pobačaji", dok spontani pobačaji čine oko 17,1% svih prekida trudnoća.

Hrvatska ima nižu stopu legalno induciranih pobačaja na tisuću rođene djece od susjednih zemalja i prosjeka EU.

Stopa prijavljenih pobačaja kod mladih žena (ispod 20 godina) u Hrvatskoj je znatno niža nego u većini susjednih zemalja i EU.

Najviše stope pobačaja u odnosu na broj stanovnika imaju Karlovačka i Međimurska županija, a najniže Splitsko-dalmatinska i Brodsko-posavska županija.

Najveći broj legalno induciranih pobačaja, odnosno pobačaja na zahtjev, lani je obavljen u KBC Rijeka (327), a slijede zagrebački KB Merkur (284), pulska (228) i karlovačka bolnica (262).

Prema zakonu, žena u Hrvatskoj može legalno izvršiti pobačaj u bolnici, unutar deset tjedana trudnoće, bez dozvole povjerenstva.

Na pobačaj se najviše odlučuju žene u dobi od 30 do 39 godina (44,8%).

Gotovo trećina žena koje su se odlučile na pobačaj bile su u braku i već su imale dvoje djece.

Prošle su godine obavljena i 44 pobačaja kod maloljetnica, te 94 kod mladih punoljetnih djevojaka do 20. godine života.

U izvješću su prikazani i analizirani podaci o pobačajima u Republici Hrvatskoj u 2021. godini. Izvor podataka su isključivo bolnice jer se prema zakonskim propisima pobačaji mogu obavljati samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama.