x
x

Nove smjernice u ginekološkim zahvatima

  Matija Stipaničev, cand. med.

  02.12.2017.

Američko vijeće za internu medicinu (ABIM) provodi kampanju „Biraj pametno“ kojoj je cilj vratiti povjerenje u liječnike i pomoći pacijentima u odabiru medicinske skrbi koja je temeljena na dokazima, ne nanosi štetu, uistinu je potrebna i nije „duplikat“ već provedenog dijagnostičkog zahvata.

Nove smjernice u ginekološkim zahvatima

U sklopu kampanje izdane su nove smjernice u području ginekoloških zahvata:

1) Laparotomija nije potrebna u nemalignim stanjima kada je omogućeno sigurno kiruško zbrinjavanje i kada je izvediv vaginalni ili laparoskopski pristup. 

2) Zbog povećanog rizika od koronarne srčane bolesti i kardiovaskularne smrti ne treba izvoditi rutinsku ooforektomiju kod žena koje su niskog rizika za razvoj raka jajnika u premenopauzi te se histeroskopski liječe zbog nemalignih implikacija.

3) Zbog opasnosti od nastanka antibiotske rezistencije, treba izbjegavati profilaktičko propisivanje antibiotika kod niskorizičnih laparoskopskih zahvata.

4) Histeroskopska polipektomija je glavni način liječenja endometrijskih polipa. Zbog loše osjetljivosti i predvidljivosti krajnjeg ishoda treba izbjegavati zahvate koji ne omogućuju izravan uvid u trenutačno stanje.  

5) Edukacijom, odgovornim propisivanjem lijekova i prepoznavanjem visokorizičnih pacijenata prevenira se zloporaba opioidnih lijekova u liječenju kronične zdjelične boli bez ugrožavanja procesa liječenje. Liječnici trebaju pratiti pokazuju li pacijenti znakove zloporabe ili ovisnosti.