x
x

KBC Osijek: Novi centralni denzitometar

  10.10.2022.

Klinički bolnički centar Osijek je u okviru kontinuiranog ulaganja u suvremenu tehnologiju i medicinsku opremu osigurao nabavu novog centralnog denzitometra.

KBC Osijek: Novi centralni denzitometar

Uređaj je namijenjen za izvođenje dijagnostičke pretrage denzitometrije - neinvazivne radiološke pretrage s minimalnim zračenjem kojom se najpreciznije i najpouzdanije definira postotak gustoće kostiju.

Riječ je o suvremenoj, bezbolnoj i brzoj proceduri koja se najviše koristi za dijagnostiku osteoporoze, oboljenja koje najviše pogađa žene u postmenopauzi, a označava smanjenje mineralne gustoće koštanog tkiva, što može dovesti do prijeloma kosti i nerijetko trajnog invaliditeta.

Vrijednost nabave uređaja iznosi 699.837,50 kn, a sredstva je osiguralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske za potrebe Zavoda za endokrinologiju, Klinike za unutarnje bolesti, Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Pretraga se pri ovoj Klinici izvodila na uređaju starom oko 17 godina koji je zbog dotrajalosti i nemogućnosti ponovnog vraćanja u funkciju u potpunosti prestao s radom početkom 2020. godine.

Pretraga se nakon toga izvodila na uređaju pri Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja ove ustanove, no obzirom da se također radi o starijem uređaju isti je u više navrata zahtijevao prekide rada zbog popravaka.

Izvor: KBC Osijek