x
x

Novi proizvodi: Gluformin® Combi i Sitagliptin/metforminklorid Teva

  03.10.2022.

Obavještavamo Vas da je PLIVA obogatila svoj portfelj novim lijekovima Sitagliptin/metforminklorid Teva i Gluformin® Combi koji su dostupni za Vaše bolesnike u ljekarnama uz lijecnicki recept na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a.

Novi proizvodi: Gluformin® Combi i Sitagliptin/metforminklorid Teva

Sitagliptin/metforminklorid Teva i Gluformin Combi sadrže kombinaciju dva antihiperglikemijska lijeka s komplementarnim mehanizmima djelovanja koji poboljšavaju regulaciju glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2: sitagliptinklorid, inhibitor dipeptidil peptidaze 4 (DPP-4), i metforminklorid, lijek iz skupine bigvanida.

Sitagliptin/metforminklorid Teva je kombinacija sitagliptina i metformina s trenutnim oslobađanjem. Proizvod sadrži metformin s trenutnim oslobađanjem koji se standardno apsorbira i kod kojeg se Tmax postiže za dva i pol sata.

Gluformin Combi je kombinacija sitagliptina i metformina s prilagođenim (produljenim) oslobađanjem. Radi se o odgođenoj apsorpciji metfornima, a Tmax se postiže za 7 sati.

Moguće prednosti metformina s prilagođenim/produljenim oslobađanjem (ER) u odnosu na metformin s trenutnim oslobađanjem (IR) su:

  • Mogućnost primjene lijeka jednom dnevno
  • Jednaka učinkovitost u kontroli glikemije
  • Poboljšanje adherencije bolesnika
  • Bolja gastrointestinalna podnošljivost

Mehanizam djelovanja sitagliptina

Sitagliptinklorid je potentan i vrlo selektivan oralni inhibitor enzima dipeptidil peptidaze 4 (DPP-4), namijenjen liječenju dijabetesa tipa 2. Inhibitori DPP-4 pripadaju skupini lijekova koji pojačavaju djelovanje inkretina. Inhibicijom DPP-4 enzima, sitagliptin povisuje razine dvaju poznatih aktivnih inkretinskih hormona, peptida-1 nalik glukagonu (engl. glucagon-like peptide-1, GLP-1) i inzulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (engl. glucose-dependent insulinotropic polypeptide, GIP). Inkretini su dio endogenog sustava koji sudjeluje u fiziološkoj regulaciji homeostaze glukoze. Kad su koncentracije glukoze u krvi normalne ili povišene, GLP-1 i GIP povećavaju sintezu inzulina i njegovo otpuštanje iz beta stanica gušterače. GLP-1 snižava i lučenje glukagona iz alfa stanica gušterače, što dovodi do smanjene proizvodnje glukoze u jetri. Kada su razine glukoze u krvi niske, otpuštanje inzulina nije pojačano i sekrecija glukagona nije suprimirana. Sitagliptin je potentan i visoko selektivan inhibitor enzima DPP-4 te pri terapijskim koncentracijama ne inhibira njemu vrlo srodne enzime DPP-8 ili DPP-9. Po svojoj kemijskoj strukturi i farmakološkom djelovanju, sitagliptin se razlikuje od analoga GLP-1, inzulina, sulfonilureja ili meglitinida, bigvanida, agonista receptora za aktivator proliferacije peroksisoma-gama (PPARg), inhibitora alfa-glukozidaze i analoga amilina.

Mehanizam djelovanja metformina

Metformin je bigvanid s antihiperglikemijskim učincima koji snižava i bazalne vrijednosti i vrijednosti glukoze u plazmi nakon obroka. Ne stimulira lučenje inzulina te stoga ne izaziva hipoglikemiju.

Metformin može djelovati putem tri mehanizma:

- smanjujući proizvodnju glukoze u jetri time što inhibira glukoneogenezu i glikogenolizu u mišićima,

- umjereno povećavajući osjetljivost na inzulin, čime se poboljšava pohrana i iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima,

- odgađajući apsorpciju glukoze u crijevima.

Metformin stimulira unutarstaničnu sintezu glikogena time što djeluje na glikogen sintazu. Metformin povećava transportni kapacitet pojedinih tipova membranskih transportera glukoze (GLUT-1 i GLUT4).

Sigurni smo da ćete imati dobra klinička iskustva propisujući 
Sitagliptin/metforminklorid Teva i Gluformin® Combi te da ćete biti zadovoljni
i Vi i Vaši bolesnici.

Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.
Vaša PLIVA Hrvatska d. o. o.

Literatura

1. Osnovna Lista lijekova HZZO-a. Dostupno na URL adresi: https://hzzo.hr/sites/default/files/inline-files/Osnovna%20lista%20lijekova_po%20dijelovima_web_stupa%20na%20snagu%2016.07.2022.xls. Datum pristupa informaciji: 30.7.2022.

2. Sažetak opisa svojstava lijeka Sitagliptin/metforminklorid Teva odobren 2.2.2022.

3. Sažetak opisa svojstava lijeka Gluformin® Combi odobren 11.3.2022.

4. Tardy-Adkins JI et al. Diabetes Ther. 2021;12:1901-1914.

5. Derosa G et al. Drug Des Dev Ther. 2017;11:1481-1488.

6. Abrilla AA, Pajes ANNI, Jimeno CA. Diabetes Res Clin Pract. 2021;178:108824.