x
x

CardioRNA COST Akcija CA17129

  12.09.2022.

COST (European Cooperation in Science and Technology) je organizacija smještena u Briselu (Belgija) koja financira istraživačke i inovacijske mreže. Od 1971. godine COST se financira iz sredstava Europske Unije iz različitih istraživačkih i inovacijskih okvirnih programa, kao što su Horizon 2020 i Horizon Europe.

CardioRNA COST Akcija CA17129

COST akcije pomažu u povezivanju istraživača diljem Europe i šire te omogućuju razvoj ideja u bilo kojem području znanosti i tehnologije. Sudionici COST akcija su istraživači iz akademske zajednice, malih i srednjih poduzetnika, javnih institucija i drugih relevantnih organizacija. Kroz COST akcije financiraju se različite aktivnosti kao što su sastanci upravnog odbora, sastanci radnih skupina, radionice, konferencije, trening škole, kratkotrajne razmjene istraživača Short-term Scientific Missions (STSM), Inclusiveness Target Countries (ITC) grantovi za konferencije, komunikacija i diseminacija (npr. objava znanstvenih članak) te Virtual Networking Tools.

Republika Hrvatske je članica COST programa. Sudjelovanje u akcijama otvoreno je svim dionicima u Republici Hrvatskoj koji ispunjavaju uvjete propisane predmetnom akcijom i nacionalnim pravilima o postupku provedbe nominacija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koordinira aktivnostima COST programa u Hrvatskoj uz pomoć nacionalnog COST koordinatora te COST delegata.

Od 2018. godine KBC Sestre milosrdnice je Grant Holder (GH) na COST Akciji CA17129 Catalysing transcriptomics research in cardiovascular disease (CardioRNA). CardioRNA COST Akcija CA17129 je interdisciplinarna paneuropska mreža istraživača, kliničara i industrijskih partnera s ciljem ubrzanja razumijevanja transkriptomike u kardiovaskularnim bolestima i daljnje translacije za poboljšanje personalizirane medicine u ovom području. Tijekom trajanja ove akcije je u planu uspostava konzorcija i stvoriti prijedloge projekata za financiranje iz bespovratnih sredstava. Voditelj CardioRNA akcije je Dr Yvan Devaux, Luxembourg Institute of Health. Ispred KBC Sestre milosrdnice sudjeluju Grant Holder Scientific Representative dr. sc. Ines Potočnjak, dr. med. specijalist kliničke farmakologije s toksikologijom te Grant Holder Manager gđa Ana Dlaka, dipl. polit., Viša stručna savjetnica, Institut za klinička medicinska istraživanja i nastavu. U akciji sudjeluje oko 250 sudionika iz 36 zemalja diljem Europe. Trajanje projekta: od 1. studenog 2018. godine do 2. travnja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta 628 000  eura.