x
x

Rezultati projekta EUROSTAT “Morbidity Statistics” – podaci za Hrvatsku

  09.04.2022.

Hipertenzija, kronične plućne bolesti i dijabetes najčešća su oboljenja populacije starije dobi u Hrvatskoj, pokazuju podaci o pobolu stanovništva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Rezultati projekta EUROSTAT “Morbidity Statistics” – podaci za Hrvatsku
Hipertenzija, kronične plućne bolesti i dijabetes najčešće su bolesti starijih u RH.

Riječ je o podacima za Hrvatsku prikupljenima u sklopu Eurostatova projekta "Morbidity Statistics".

Prikupljeni podaci pokazuju da gotovo trećina hrvatskog stanovništva boluje od hipertenzije, a taj se udio znatno povećava kod starije populacije.

Kod osam od deset osoba starijih od 65 godina zabilježena je neka od bolesti iz te skupine.

Kronične plućne bolesti također pogađaju stariju populaciju, a podaci pokazuju da jedna od deset osoba starijih od 65 godina boluje od takvih bolesti.

Istraživanje je još jednom dokazalo veliku prisutnost šećerne bolesti među populacijom: gotovo 10% stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina čak četvrtina njih.

Visoku prevalenciju imaju i poremećaji raspoloženja (afektivni poremećaji) koji su dijagnosticirani kod 6,6% stanovnika.

Dvostruko su češći kod žena u odnosu na mušku populaciju (8,7% prema 4,45), a najviše su dijagnosticirani kod žena nakon 50. godine života.

Slična je situacija i s anksioznim poremećajima.

Dvostruko su češći kod žena u odnosu na muškarce (16,7% prema 8,3%), a posebno pogađaju žensku populaciju nakon 50. godine života.

Relativno visoku prevalenciju imaju i artroze (10,8% stanovništva), ishemijske bolesti srca (5,8%) te cerebrovaskularne bolesti (2,9%).

Prevalencija demencije (uključujući Alzheimerovu bolest) u dobnoj skupini iznad 60 godina iznosi 2,9%, s time da je nakon 70. godine dvostruko češća kod žena.

Referentno razdoblje bilo je od 2015. do 2017. godine, podaci su prikupljani od 1. ožujka 2019. do 1. rujna 2020.