x
x

Uvođenje nove edukacijske paradigme za bolju izobrazbu kardiologa

  30.10.2020.

Specijalizacija u interventnoj kardiologiji ubrzano napreduje, no programi kardiološke specijalizacije ne prate taj napredak u potpunosti. Edukacijsko ozračje koje zdravstvena institucija stvara za osobe koje podučava važna su odrednica za kvalitetu zdravstvenih usluga kojem može ponuditi bolesnicima.

Uvođenje nove edukacijske paradigme za bolju izobrazbu kardiologa

Pokušali smo odrediti slabe točke u tradicionalnom programu specijalizacije iz kardiologije kroz učestalo skupljanje povratnih informacija od specijalizanata koji su ga pohađali. Nakon toga pokušali smo premostiti jaz u znanju i praksi uspostavljanjem nove edukacijske paradigme koja se sastojala u uvođenju pet dodatnih tečaja u edukaciji specijalizanata na zadnjoj godini specijalizacije, koji su uključivali trening implantacije i programiranja kardioloških uređaja, osnove primjene holter sustava, osnove elektrofiziologije, pristup i zbrinjavanje prirođenih srčanih bolesti u odraslih te sudjelovanje u radu odjela za patološka kardiološka stanja u trudnoći.

Nakon što su svi specijalizanti dovršili novi program treninga, ispunili su anketu kojom smo dobili povratnu informaciju o njihovoj razini zadovoljstva svakim tečajem, prednostima i nedostatcima u svakom tečaju te njihovim prijedlozima glede budućih edukacijskih programa za poboljšanje kompetencije idućih generacija specijalizanata.

Anketa je pokazala da je razina zadovoljstva bila najveća za tečajeve u odjelima za elektrofiziologiju i patološka kardiološka stanja u trudnoći, a najniža razina zadovoljstva bila je vezana za tečaj implantacije kardioloških uređaja, prije svega zbog ograničena praktičnog treninga. Ovaj je program nudio jednake mogućnosti i prilike svim kandidatima u poboljšanju znanja i povećanju sposobnosti kako bi poboljšali kompetencije, što će posljedično poboljšati i kardiovaskularnu njegu.