x
x

Može li suosjećanje zdravstvenih djelatnika spasiti zapadnu medicinu?

  30.06.2022.

Podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) u Dubrovniku u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak – Dubrovnik i Dubrovačkom biskupijom organizirala je u četvrtak 30. lipnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku dobro posjećenu tribinu: „Može li suosjećanje zdravstvenih djelatnika spasiti zapadnu medicinu?“

Može li suosjećanje zdravstvenih djelatnika spasiti zapadnu medicinu?

Dr. Čivljak je dalje naglasio da literatura kaže da je supatništvo i suosjećanje jedna od glavnih sastavnica liječničke struke, ali također i ako se u tome pretjera može doći do „burnouta“ (izgaranja) što nije cilj.

Docent Čivljak je svojim predavanjem izazovnog naslova uspio izazvao pozitivne i ohrabrujuće reakcije slušatelja, čime je otvorena rasprava o krizi suvremene zapadne medicine, utjecaju pandemije bolesti COVID-19 na zdravstveni sustav i mogućim rješenjima za unapređenje skrbi o bolesnicima u suvremenom društvu.

Nekoliko uglednih i iskusnih liječnika uključilo se u raspravu i podijelilo svoja iskustva iz svakodnevnog rada te ih usporedilo s nama sličnim društvima, ali i s drugačijim modelima sustava zdravstvene zaštite. Doktor Dragutin Petković, s pozicije člana Etičkog povjerenstva Hrvatske liječničke komore, upoznao je nazočne s najčešćim pritužbama pacijenata i članova njihovih obitelji, a odnose se uglavnom na manjkavost ili lošu komunikaciju te na probleme vremensko-kadrovskih normativa. Prim. Srećko Ljubičić, voditelj Odjela za palijativnu skrb i prim. Marija Radonić, bivša voditeljica Pedijatrije u OB Dubrovnik, iznijeli su primjere dobre prakse suosjećanja s bolesnicima na svojim odjelima. Umirovljeni prof. dr. sc. Zurak podijelio je s nazočnima svoje emocije i iskustva s pokušajima sustavnog uređenja medicinske etike u nastavi medicinskih fakulteta.

Nakon odgovora na brojna pitanja, samom kraju tribine primarijus Čivljak sublimirao je raspravu i naglasio potrebu obveznog educiranja zdravstvenih djelatnika da se u suvremenoj medicini ne zaboravi bolesnik sa svim svojim tjelesnim, psihičkim, socijalnim i duhovnim potrebama.

Ovu uspješnu tribinu dubrovačke podružnice HKLD zaključio je njen predsjednik doktor Tomislav Ljubičić i još jednom zahvalio svima.

Izvor: Hrvatsko katoličko liječničko društvo – Dubrovnik

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Olfen gelMaxirinoIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: