x
x

Simpozij „Poštivanje ljudskih prava i kultura empatije: Temelj zdravog društva“

  08.12.2023.

Ljudska prava su iznimno važna u svim aspektima življenja, kako na individualnoj tako i na društvenoj i civilizacijskoj razini. Veza između ljudskih prava, ljudskog zdravlja i zdravog društva vrlo je složena, multidimenzionalna i interaktivna.

Simpozij „Poštivanje ljudskih prava i kultura empatije: Temelj zdravog društva“

U povodu Svjetskog dana ljudskih prava (10. prosinca) na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će se simpozij „Poštivanje ljudskih prava i kultura empatije: Temelj zdravog društva“, u ponedjeljak 11. prosinca 2023., s početkom u 9 sati, u dvorani Antuna Bauera, Jordanovac 110, Zagreb.

Organizatori su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski institut za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju.

Program skupa nalazi se na linku.

Univerzalna ljudska prava su neotuđiva prava za sva ljudska bića, ona pripadaju svakoj osobi bez obzira na nacionalnost, spol, etničku, rasnu i svaku drugu pripadnost. Ona uključuju pravo na život i zdravlje, slobodu mišljenja i izražavanja, pravo na obitelj, sreću, rad i obrazovanje te još mnogo toga. Kultura empatije je jedan od važnih temelja razvoja zdravih, sretnih, kreativnih, naprednih i dobro funkcionirajućih obitelji, zajednica, nacija, društava i civilizacija. Koncept ljudskih prava temelji se na empatiji, a uređen je internacionalnim zakonima koje provode državne, regionalne i globalne institucije, tako da ljudska prava predstavljaju obvezu za svakoga, bez iznimke, da poštuje prava drugih i drugačijih.