x
x

Dan CRVENIH HALJINA 2024. - započela nova kampanja

  12.01.2024.

Dan crvenih haljina, kampanja koja promiče prevenciju moždanog udara u žena, održava se i u ovoj, 2024. godini. A podsjetimo, jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica. Ovu strašnu statistiku možemo ublažiti jedino prevencijom, jer više od 80 posto moždanih udara uspješno se spriječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Dan CRVENIH HALJINA  2024. - započela nova kampanja

Dodajmo da žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati. I upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina.

Cilj edukativne kampanje Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Spomenimo i da organizacijski odbor ove akcije čine volonterke, redom vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb. To su neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje BedekovićZdravka Poljaković, Vesna MatijevićSvjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar

“Iz godine u godinu bilježimo male, ali iznimno značajne pozitivne pomake. I to nas snažno motivira da nastavimo s našom kampanjom. Posebno smo ponosni što je akcija zaživjela diljem Hrvatske zahvaljujući volonterskom radu zdravstvenih radnika te brojnih udruga, organizacija i pojedinaca. Stoga je iznimno važna vijest da smo uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora Republike Hrvatske pokrenuli proceduru za izglasavanje Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara i vjerujemo da će postupak uskoro biti okončan”, rekla je Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije.

Također, Dan crvenih haljina 2024 organizira i brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica. A akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar. Točnije, onima koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti. Ali i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena.

Dan crvenih haljina 2024 odrganizira i besplatne preventivne preglede te humanitarni buvljak

U srijedu, 31. siječnja 2024. godine, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, popularnom Cvjetnom trgu, za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi. Uz to, organizirat će se humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan. A na njemu će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

Svečano obilježavanje akcije održat će se u petak, 2. veljače 2024. godine, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Dodajmo da će se na društvenim mrežama akcija obilježavati hashtagom #nosicrveno. A ona poziva sve da u petak, 2. veljače, odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku ovoj plemenitoj akciji. Sve detalje o akciji Dan crvenih haljina 2024 mogu se pratiti na mrežnim stranicama Hrvatskog neurološkog društva na adresi neuro-hr.org. Ako vam više odgovara, sve možete doznati i na Facebook stranici ove akcije.

Izvor: Zgportal.com