x
x

Utjecaj pušenja na eferocitozu kod KOPB-a

  15.12.2021.

Upala povezana s pušenjem, stanični stres i uništavanje tkiva imaju ključnu ulogu u razvoju plućne bolesti, osobito kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Utjecaj pušenja na eferocitozu kod KOPB-a
Izlaganje dimu cigarete može narušiti aktivnost eferocitoze alveolarnih makrofaga, što dovodi do stvaranja sekundarne nekroze i upale tkiva.

Kroničnom upalnom odgovoru i destrukciji tkiva u bolesnika s KOPB-om značajno pridonosi povećana apoptoza i poremećeni klirens apoptotičkih stanica, eferocitoza. Treba napomenuti da izlaganje dimu cigarete može narušiti aktivnost eferocitoze alveolarnih makrofaga, što dovodi do stvaranja sekundarne nekroze i upale tkiva. Bolje razumijevanje procesa koji stoje iza učinka dima cigarete na eferocitozu u vezi s plućnim poremećajima može pomoći u osmišljavanju učinkovitijih pristupa liječenju i također odgoditi razvoj plućne bolesti, kao što je KOPB.

Istraživači su u svom istraživanju tražili mehanizme koji leže u pozadini štetnog učinka dima cigarete na eferocitozu posredovanu makrofagom u KOPB-u. Nadalje, u radu se raspravlja o dostupnim terapijskim mogućnostima za obnavljanje aktivnosti eferocitoze i ublažavanje upale dišnih putova u pušača s KOPB-om.