x
x

Tuberkuloza - stara dama u novom ruhu

  14.12.2021.

Novo izdanje Medicinske naklade: Tuberkuloza - stara dama u novom ruhu, Anamarija Jurčev Savičević , Kornelija Miše i suradnici, udžbenik je o najsuvremenijim spoznajama o tuberkulozi. U nastanku knjige sudjelovao je trideset i jedan suradnik. Svi zajedno nastojali su dati svoj maksimum kako bi nastala ova vrijedna knjiga.

Tuberkuloza - stara dama u novom ruhu

Tuberkuloza - stara dama u novom ruhuAnamarija Jurčev Savičević , Kornelija Miše i suradnici, novo je vrijedno izdanje Medicinske naklade. 

U knjizi se može naći sve o tuberkulozi na jednom mjestu:

- Epidemiološkim i patofiziološkim modelom opisani su izloženost uzročniku tuberkuloze, infekcija i sama bolest.

- U knjizi se razmatra sve važnije pitanje liječenja latentne tuberkuloze u sklopu bolesti i stanja koja suprimiraju staničnu imunost, posebno danas, u eri biološke terapije. 

- Dijagnostički je proces prikazan u svim mikrobiološkim i radiološkim detaljima, od svjetlosne mikroskopije i rendgenograma pluća do najsuvremenijih metoda genotipizacije i kompjutoriziranih radioloških metoda. 

- Uz podrobno opisanu tuberkulozu pluća, pozornost su dobile i druge lokalizacije - poplućnica, limfni čvorovi, oko, koža i češće zahvaćeni organski sustavi.

- Uključene su najnovije smjernice za uspješno liječenje tuberkuloze s preglednim prikazom važećih terapijskih protokola, antituberkulotika i njihovih nuspojava, ali i rezistencije Kochova bacila.

- Značajno mjesto u udžbeniku zauzima dječja tuberkuloza kao poseban klinički entitet sa svojim specifičnostima.

- Koinfekcija HIV-om i bacilom tuberkuloze detaljno je opisana, uz najnovije spoznaje u dijagnostici i usporednom liječenju tih dviju kompleksnih bolesti.

- Poglavlje o tuberkulozi u trudnoći daje jasne smjernice o skrbi za oboljelu majku i djete.

- Prikazana su sva bitna obilježja BCG cjepiva i njegov utjecaj na pojavnost tuberkuloze.

- Istaknuta je važnost klasificiranja, prijavljivanja i epidemiološkog praćenja tuberkuloze u Hrvatskoj.