x
x

Obilježavanje svjetskog dana tuberkuloze

  23.03.2023.

Svake godine 24. ožujka, na dan kada je 1882. godine dr. Robert Koch otkrio uzročnika tuberkuloze, obilježavamo Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze kako bismo podigli svijest javnosti o razornim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim posljedicama tuberkuloze i pojačali napore za okončanje globalne epidemije tuberkuloze.

Obilježavanje svjetskog dana tuberkuloze

Hrvatsko torakalno društvo Toraks ove godine povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, organizira panel diskusiju posvećenu edukaciji, liječenju i prevenciji tuberkuloze.

Panel diskusija održati će se u četvrtak, 23.03.2023 u 11 sati u Hrvatskom torakalnom društvu Dukljaninova 3/2, 10 000 Zagreb.

Tuberkuloza je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešća je primarna tuberkuloza pluća, no infekcija može zahvatiti i druge organe i tkiva.  Infekcija se širi s oboljele na zdravu osobu zrakom, odnosno kapljičnim putem, pri čemu je za širenje bolesti važan bliski i dulji kontakt sa zaraženom osobom.

Prema posljednjim objavljenim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2021. g. u svijetu je od tuberkuloze bolovalo 10,6 milijuna, a umrlo 1,6 milijuna bolesnika. Tuberkuloza je još uvijek u svijetu među vodećim infektivnim uzročnicima smrti. Oko dvije trećine oboljelih je iz zemalja Azije i Afrike, dok Europska regija zauzima posljednje mjesto po broju oboljelih od tuberkuloze (3 % ukupno oboljelih u svijetu), a Hrvatska se ubraja u države s niskom incidencijom tuberkuloze.  Unatoč tome, tuberkuloza u Europi i dalje predstavlja relativno čestu bolest, s oko 60 000 novih slučajeva godišnje te prosječnom stopom incidencije od oko 12/100 000.

Tijekom pandemije COVID-19, smrtnost od tuberkuloze ponovno je porasla budući da su mnoge zemlje preusmjerile svoje zdravstvene resurse s borbe protiv tuberkuloze na liječenje i prevenciju SARS-CoV-2 infekcije. U mnogim zemljama svijeta, nakon popuštanja mjera protiv COVID-19, broj oboljelih od tuberkuloze je značajno porastao, a sličan trend bilježi se i u Hrvatskoj.

Treba naglasiti da od tuberkuloze može oboljeti svatko, no neka medicinska stanja i kronične bolesti povećavaju rizik od razvoja aktivne bolesti, kao što su infekcija HIV-om, imunosupresivna stanja (biološka terapija reumatoloških i gastroenteroloških bolesti, kortikosteroidi, transplantacija), šećerna bolest, maligne bolesti, alkoholizam, zlouporaba droga, pušenje, kronično zatajenje bubrega, osobito bolesnici u programu kronične hemodijalize i dr.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze ove godine obilježava se pod sloganom ‘Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu!’, a glavni cilj je potaknuti veća ulaganja, brže usvajanje preporuka WHO i suradnju među vladama zemalja u svijetu u borbi protiv epidemije tuberkuloze.

U panel diskusiji sudjeluju: akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskog torakalnog društva, prof. dr. sc. Ivana Mareković, šef Odjela za bakteriologiju i parazitologiju, KBC Zagreb, prof. dr. sc. Sanja Popović-Grle, pročelnik Zavoda za opstruktivne bolesti pluća, Klinika za plućne bolesti „Jordanovac“, KBC Zagreb, doc. dr. sc. Ljiljana Žmak, voditelj Nacionalnog / Supranacionalnog Referentnog Laboratorija SZO za Tuberkulozu, dr. sc. Denis Baričević, šef Odjela za tuberkulozu, Klinika za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.