x
x

U ordinacije obiteljske medicine morat će se uvesti liste čekanja

  25.11.2021.

Kooordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je upozorila kako će obveza obiteljskim liječnicima da utvrđuju zdravstvenu sposobnost vozača dovesti do listi čekanja u obiteljskim ordinacijama.

U ordinacije obiteljske medicine morat će se uvesti liste čekanja

KoHOM dodaje da se nitko od nadležnih nije očitovao o prijedlogu udruge da obavijest ili upozorenje dano pacijentu ostane između liječnika i pacijenta tako da liječnik obavijest ili upozorenje zavede u medicinskoj dokumentaciji te preda pacijentu, dok bi samo na posebno traženje policijskih službenika liječnik bio dužan dostaviti takvu obavijest ili upozorenje na uvid.

Pacijent bi u tom slučaju imao mogućnost i odgovornost suzdržati se od korištenja vozila za vrijeme trajanja upozorenja, jednako kao što je to dužan činiti kada ima prisutnost alkohola u krvi.

Sličnu praksu ima većina zemalja Europske unije.

KoHOM upozorava kako prema postojećem prijedlogu zakona postoji mogućnost da će pacijenti koji imaju financijsku mogućnost, umjesto kod liječnika obiteljske medicine, pomoć tražiti u privatnim ordinacijama ili će izbjegavati odlazak liječniku.

Uz to, obiteljski liječnici više neće moći koristiti alternativne oblike komunikacije s pacijentima u sadašnjem opsegu jer će biti prisiljeni procijeniti sposobnost za upravljanje vozilom, što na takav način nije moguće.

To će potencijalno dovesti do velikih gužvi i zastoja u radu ordinacija obiteljske medicine, pa je velika mogućnost da će se prvi put u ordinacijama obiteljske medicine morati uvesti liste čekanja.

Izvor: KoHOM