x
x

PROMLOM: Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja

  06.08.2021.

U Zagrebu dana 16. srpnja 2021. održana je završna konferencija projekta PROMLOM „Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu“ (UP.02.2.) kojoj je nositelj Dom zdravlja Zagreb-Centar. Projekt je odobren je od strane Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, te sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 859.804,29 kn.

PROMLOM: Osnaživanje liječnika obiteljske medicine za promicanje zdravlja
Prilog Priručniku je i posebno poglavlje koje govori o suvremenim digitalnim tehnologijama i njihovim mogućnostima u unaprjeđenju skrbi za bolesnike u obiteljskoj medicini.

Cilj projekta PROMLOM bio je podizanje svijesti obiteljskih liječnika (LOM) o promociji zdravlja za 10 najčešćih preventabilnih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama definiranim od strane Svjetske zdravstvene organizacije.

Glavni ishodi i očekivani rezultati projekta su: promocija zdravlja, podizanje svijesti obiteljskih liječnika o promociji zdravlja za 10 najvećih spriječivih uzroka smrtnosti u razvijenim zemljama, osnaživanje timova obiteljske medicine za promicanje zdravlja u svakodnevnom radu, edukacija drugih članova tima obiteljske medicine, medicinskih sestara i patronaže, izrada Priručnika o promociji zdravlja za navedene teme, razvoj politike za promicanje zdravlja u obiteljskoj medicini i opremanje multimedijske dvorane Doma zdravlja s namještajem i tehničkom opremom za potrebe daljnjih edukacija.

U prigodnom uvodnom obraćanju Danica Kramarić, dr. med., ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu u ime Ministarstva zdravstva istaknula je:  „Nikada kao danas – još od početka djelovanja našeg dr. Štampara koji je svojim programom ojačao preventivnu medicinu - nisu nam  bili važniji projekti o podizanju svijesti o promociji zdravlja. Ministarstvo zdravstva svakodnevno ulaže napore u unaprjeđenju kvalitete zdravstvene zaštite te podržava projekte usmjerene na promociju zdravlja odnosno prevenciju kao ključnu aktivnost u  sprečavanju uzroka smrtnosti od najčešćih bolesti modernog doba.“

Tom prigodom predstavljen je i Priručnik PROMLOM-a „ULOGA OBITELJSKOG LIJEČNIKA U UNAPRJEĐENJU ZDRAVLJA I SPRJEČAVANJU BOLESTI“ kao rezultat rada 40 autora, nastavnika i znanstvenika sa sva četiri Medicinska fakulteta u Republici Hrvatskoj koji unutar svojih struka djeluju kao stručnjaci iz područja unaprjeđenja zdravlja i sprječavanja bolesti, a izrađen je da se za potrebe i obveze liječnika i sestara kao i studenata Medicinskog fakulteta i studija sestrinstva osiguraju najnovija znanja i pristupi u upravljanju rizicima za zdravlje, a vezano uz razvoj najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti modernoga doba. Prilog Priručniku je i posebno poglavlje koje govori o suvremenim digitalnim tehnologijama i njihovim mogućnostima u unaprjeđenju skrbi za bolesnike u obiteljskoj medicini.

Ministarstvo zdravstva