x
x

Sretan dan palčićima – našim malenim, a velikim ljudima

  17.11.2021.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava se 17. studenoga. U Hrvatskoj su se prošle godine prijevremeno rodila 2422 djeteta, ali je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

Sretan dan palčićima – našim malenim, a velikim ljudima

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji, kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima.

U KBC-u Rijeka u 2020. godini prijevremeno su rođena 192 novorođenčeta (8,08% sveukupnog broja živorođene novorođenčadi), ali važno je istaknuti da je zbog poboljšanja skrbi nastavljen značajan pad rane neonatalne smrtnosti. Ukupan rani neonatalni mortalitet u KBC-u Rijeka u 2020. godini iznosio je svega 2.1%, što riječku neonatologiju svrstava uz bok svjetskim neonatološkim centrima.

U skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče, uključen je velik broj liječnika i medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga. Ipak, u prvim danima postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske sestre. Zajednički cilj je pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života. U tome veliku ulogu imaju i roditelji koji su od prvih trenutaka prisutni uz dijete i koji s cjelokupnim osobljem čine tim koji ima jedan cilj – cjelovitost psihofizičkog dobra nedonoščeta. 

Najmanje nedonošče rođeno u KBC Rijeka bilo je teško tek 480 grama. Imalo je brojne komplikacije prijevremenog poroda, u najranijoj dobi operirana mu je i srčana greška, a danas je zdrav dječak.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenoga od 18 sati riječke znamenitosti (Trsatska gradina, lučke dizalice na Molo longu i fontane na Jadranskom trgu) bit će osvijetljene ljubičastim svjetlom, simbolom prijevremeno rođene djece. Time Grad Rijeka pridonosi cilju kampanje – edukaciji javnosti i usmjeravanju pozornosti na problem prijevremenog rođenja.