x
x

Potentni lokalni kortikosteroidi povećavaju rizik za frakturu?

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  23.01.2021.

Primjena potentnih lokalnih kortikostroida je povezana s većim rizikom za nastanak osteoporoze, te s lomovima većih kostiju, objavljeno je u opservacijskoj studiji u časopisu JAMA Dermatology.

Potentni lokalni kortikosteroidi povećavaju rizik za frakturu?

Koristeći danski zdravstveni registar istraživači su proučili 725.000 odraslih osoba kojima je propisano minimalno 200 g mometazona ili ekvivalentna doza potentnog kortikosteroida kao što je betametazonvalerat.

Tijekom praćenja, incidencija osteoporoze je bila 37 na 10.000 osoba-godina (person-years) u pacijenata izloženih 200 − 499 g mometazona, s proporcionalnom učestalošću osteoporoze u pacijenata koji su primili višu dozu lijeka, pojedinaca koji su dobili 10.000 ili više jedinica mometazona. 

Slična doza-odgovor veza je nađena za mometazon i glavne osteoporotske lomove, počevši s incidencijom od 82 loma na 10.000 ispitanika koji su primali manju dozu lijeka, pa sve do 122 loma na 10.000 pacijenta za najviše doze kortikosteroida. Veza je bila značajna i nakon prilagodbe za različite čimbenike.

Istraživači upozoravaju da je apsolutni rizik za većinu pacijenata nizak. Pretpostavlja se da topički kortikosteroidi  u standardnoj primijenjenoj dozi .ne uzrokuju značaju štetu. Zaključuje se da kada je visoka doza visoko potentnog /topičkog steroida/ potrebna, bilo bi razborito propisati najnižu dozu kortikosteroida koja će se primjenjivati što je kraće moguće. .