x
x

Posljedice kratkotrajnog uzimanja oralnih koritikosteroida

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  16.04.2017.

Kratkotrajna upotreba oralnih kortikosteroida povezana je s povećanim rizikom od sepse, venske tromboembolije i fraktura, govore rezultati opservacijske studije objavljene u časopisu The BMJ.

Posljedice kratkotrajnog uzimanja oralnih koritikosteroida

Kortikosteroidi su moćni protuupalni lijekovi koji se već dugo vremena koriste u liječenju različitih bolesti i stanja. Općenito, njihova dugotrajna upotreba se izbjegava zbog mnogih nuspojava koje izazivaju, a jedan su od najčešćih razloga prijema u bolnicu zbog nuspojave lijeka.

Rizici kratkotrajne upotrebe su manje poznati i malo je dokaza koje bi kliničare upućivali u ispravno korištenje. Ova studija bavila se učestalošću propisivanja kratkotrajne upotrebe kortikosteroida i nuspojavama koje se za njih vežu.

Istraživači su proučavali medicinske podatke oko 1,5 milijuna pacijenata u dobi od 18 do 64 godine. Od toga je 21% pacijenata uzimalo koritikosteroide kraće od 30 dana u razdoblju od 3 godine. Najčešće indikacije su bile: infekcije gornjeg respiratornog trakta, alergije i problemi s kralješnicom. Primijećeno je, u usporedbi s pacijentima koji nisu uzimali kortikosteroide, da se češće pojavljuju sepsa (1,8 vs. 1,0 na 1000 osoba/godišnje), venska tromboembolija (4,6 vs. 2,4 na 1000 osoba/godišnje) i frakture (21,4 vs. 14,3 na 1000 osoba/godišnje).

Prije upotrebe svakog lijeka potrebno je procijeniti korist i potencijalne rizike, a u ovom slučaju potrebne su dodatne studije kako bi se odredio optimalan način korištenja kortikosterioda i potencijalne alternativne mogućnosti.