x
x

Digitalni asistent "Andrija" pomoć zaposlenicima i korisnicima domova za starije

  30.04.2020.

U kontroli epidemije COVID-19 postoje dvije kritične točke potencijalne zaraze: objekti zdravstvenog sustava i pružatelji socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi, kao što su domovi za starije. Na oba mjesta grupiraju se rizične skupine ljudi pa je ondje opasnost od brzog širenja SARS-CoV-2 povećana, a posljedice od zaraze najstrašnije.

Digitalni asistent "Andrija" pomoć zaposlenicima i korisnicima domova za starije
Andrija je komunikacijom s građanima u prvih tjedan dana rasteretio epidemiološke korisničke službe za čak 25% čime je opravdao očekivanja te je cilj da kontinuiranim razvojem i učenjem odgovori na što više pitanja građana i situacija vezanih uz COVID-19.

Kako bi adekvatno odgovorilo na prijetnju, Ministarstvo zdravstva donijelo je, u nekoliko navrata, sveobuhvatne i rigorozne mjere zaštite. Posebice nakon nemilog događaja pojave zaraze u splitskom domu za starije, djelatnici domova svjesni su odgovornosti koja je na njima i želja im je dobro razumjeti najnovije mjere zaštite i protokole obaveznog testiranja djelatnika, točnije koji se djelatnici trebaju testirati i kada. U ovom trenutku, gotovo jedini način prijenosa infekcije u domove moguć je putem zaraženih djelatnika, koji mogu biti zaraženi, a da to ni ne znaju (asimptomski).

Prof. dr. Branko Kolarić od kojeg je Andrija naučio i prve vještine namijenjene građanima, ujedno je i voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba te nadležni epidemiolog za sve domove za starije. Upravo je on naučio Andriju novim vještinama koje omogućuju djelatnicima domova za starije bolje razumijevanje protokola zaštite i protokola testiranja. Komuniciranjem s Andrijom, djelatnici mogu dobiti jasnu informaciju u kojem se statusu nalaze i što trebaju činiti kako bi ispravno pratili protokol i pridržavali se svih sigurnosnih uputa i mjera iz HZJZ u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Zbog toga što savršeno razumije najnovije upute za suzbijanje zaraze u domovima, Andrija može komunikacijom značajno pomoći i obiteljima korisnika domova koji u ovom trenutku ne mogu ići u posjetu, situacija koja je u velikoj većini domova na snazi još od 27. veljače. No, u očekivanju popuštanja mjera, Andrija će obiteljima korisnika domova komunicirati aktualne mjere sprječavanja infekcije i stvari koje će uskoro biti dozvoljene poput dostave namirnica, organiziranje posjeta i slično. 

Andrija je uvijek aktualan i može uputiti i na sve mjere Stožera za civilnu zaštitu koje se mijenjaju sukladno situaciji na terenu. Podsietimo, voditelj projekta Andrija digitalni asistent je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih IT tvrtki.