x
x

COVID-19 i trombotska ili tromboembolijska bolest

  02.05.2020.

COVID-19 i trombotska ili tromboembolijska bolest: implikacije za prevenciju, antitrombotsko liječenje i kontrolno praćenje

COVID-19 i trombotska ili tromboembolijska bolest

COVID-19 može biti predispozicijski čimbenik za trombotske bolesti zbog pretjeranog upalnog odgovora, aktivacije trombocita, endotelne disfunkcije i staze. S druge strane, mnogi bolesnici koji primaju antitrombotsku terapiju mogu oboljeti od COVID-19, što može imati implikacije u izboru, doziranju i laboratorijskom praćenju terapije.

Pregled trenutnog razumijevanja patogeneze, epidemiologije, liječenja i ishoda bolesnika s COVID-19 koji razviju vensku ili arterijsku trombozu, bolesnika sa postojećom trombotskom bolesti koji obole od COVID-19 te bolesnika kojima je potrebna prevencija ili skrb za trombotske bolesti tijekom COVID-19 pandemije objavljen je na  mrežnim stranicama Infektološkog glasnika.

Glavni fokus studije: prevencija i liječenje venske tromboembolije (VTE) i akutnog koronarnog sindroma (AKS).

Ključne poruke:

  1. Izravni i neizravni učinci infekcije SARS-CoV-2 virusom, kao što su teški upalni odgovor, kritična bolest, hipoksija te prethodni rizični čimbenici mogu pogodovati razvoju trombotskih događaja, npr. hematološke abnormalnosti kao što je diseminirana intravaskularna koagulacija (DIK).
  2. Istraživanje terapijskih mogućnosti za COVID-19 može biti uzrok teških interakcija sa antitrombocitnom terapijom ili antikoagulansima.
  3. Zbog preraspodjele resursa pandemija može nepovoljno utjecati na skrb bolesnika sa trombotskim događajima, dok bolesnici zbog krive percepcije o povećanoj vjerojatnosti obolijevanja od COVID-19 mogu samoinicijativno prestati uzimati antikoagulantnu terapiju.

Više: cji.com.hr