x
x

Vježbe istezanja za odrasle s fibromialgijom

  31.12.2019.

Ovaj Cochraneov pregled sažima dokaze o učincima vježbi istezanja za odrasle osobe s fibromialgijom.

Vježbe istezanja za odrasle s fibromialgijom
Sveukupna pouzdanost dokaza je niska do izrazito niska, zbog dizajna istraživanja, malog broja ispitanika i niske pouzdanosti rezultata.

Koje probleme uzrokuje fibromialgija?

Ljudi s fibromialgijom imaju kroničnu bol i osjetljivost duž cijelog tijela. Također mogu osjećati umor, napetost, depresiju, te imati poremećaje spavanja.

Što su vježbe istezanja?

Vježbe istezanja su vrsta vježbi koje se se fokusiraju na poboljšavanje ili održavanje opsega pokreta mišića i zglobova zadržavajući ili istežući tijelo u određenom položaju.

Značajke istraživanja

Pretražena je literatura objavljena do prosinca 2017. godine. Pronađeno je 12 istraživanja (ukupno 743 ispitanika) koja su ispunila kriterije uključenja. Vježbe istezanja uspoređene su s kontrolnom skupinom (uobičajena terapija), aerobnim vježbama (npr. hodanje na pokretnoj traci), vježbama snage (npr. korištenje sprava s utezima) i drugim vježbama (npr. pilates). Prosječna dob ispitanika je bila 48.6 godina. Istraživanja su provedena u sedam država, a većina istraživanja (58.3%) uključivala je samo žene. Vježbanje je trajalo od 4 do 20 tjedana. Vježbe istezanja trajale su od 40 do 60 minuta, 1 do 3 puta dnevno. Intenzitet istezanja, poput duljine pokreta prilikom istezanja, nisu opisani u većini istraživanja. Svako istezanje trajalo je od 6 do 60 sekundi. Ciljni mišići su uglavnom bili mišići gornjih i donjih udova, vrata i leđa. Vježbe istezanja bile su rađene uz nadzor stručne osobe ili samostalno, kod kuće. Fokus ovog pregleda bio je usporedba vježbi istezanja i aerobnih vježbi na tlu.

Ključni rezultati na kraju terapije

U usporedbi s aerobnim vježbama na tlu, vježbe istezanja su nakon 8 do 20 tjedana pokazale malo poboljšanje.

Svaki ishod naveden u tekstu ispod mjeren je na skali od 0 do 100, pri čemu su niži rezultati bolji.

Kvaliteta života povezana sa zdravljem: Ispitanici koji su radili vježbe istezanja bili su 4% lošije (u rasponu od 6% do 14%).

• Ispitanici koji su radili vježbe istezanja ocijenili su kvalitetu života sa 46 bodova.

• Ispitanici koji su radili aerobne vježbe ocijenili su kvalitetu života sa 42 boda.

Intenzitet boli: Ispitanici koji su radili vježbe istezanja su 5% lošije (u rasponu do 1% do 11%)

• Ispitanici koji su radili vježbe istezanja ocijenili su intenzitet boli sa 57 bodova.

• Ispitanici koji su radili aerobne vježbe ocijenili su intenzitet boli sa 52 boda.

Umor: Ispitanici koji su radili vježbe istezanja bili su 4% bolje ( u rasponu od 13% do 5%).

• Ispitanici koji su radili vježbe istezanja ocijenili su umor sa 67 bodova.

• Ispitanici koji su radili aerobne vježbe ocijenili su umor sa 71 bodom.

Ukočenost: Ispitanici koji su radili vježbe istezanja bili su 30% bolji ( u rasponu od 8% do 51%).

• Ispitanici koji su radili vježbe istezanja ocijenili su ukočenost sa 49 bodova.

• Ispitanici koji su radili aerobne vježbe ocijenili su ukočenost sa 79 bodova.

Sposobnost za obavljanje dnevnih aktivnosti (tjelesne funkcije) : Ispitanici koji su radili vježbe istezanja su 4% bolji ( u rasponu od 4% poboljšanja do 16% pogoršanja).

• Ispitanici koji su radili vježbe istezanja ocijenili su tjelesnu funkciju sa 23 boda.

• Ispitanici koji su radili aerobne vježbe ocijenili su tjelesnu funkciju sa 17 bodova.

Odustajanje od terapije

18 od 100 ispitanika odustalo je od vježbi istezanja iz raznih razloga, u usporedbi s 19 od 100 ispitanika koji su odustali od aerobnih vježbi.

Štetni učinci

Nije bilo jasnih podataka o štetnim učincima. Jedno istraživanje je prijavilo oticanje (tendinitis) Ahilove tetive, ali nije razjašnjeno jesu li uzrok oticanja bile vježbe istezanja.

Kvaliteta dokaza

Dokazi ne pokazuju da vježbe istezanja poboljšavaju kvalitetu života, bol, umor ili tjelesnu spremnost. Broj ispitanika koji su odustali tijekom istraživanja bio je podjednak u obje skupine. Iako dokazi ukazuju na to kako vježbe istezanja pozitivno utječu na ukočenost, potreban je oprez pri tumačenju ovih rezultata jer je poboljšanje uočeno samo u jednom istraživanju s manjim brojem ispitanika. Sveukupna pouzdanost dokaza je niska do izrazito niska, zbog dizajna istraživanja, malog broja ispitanika i niske pouzdanosti rezultata.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Preveo: Aleksandar Katić
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr