x
x

Dupuytrenova kontraktura – bolest Vikinga u suvremenom svijetu

  07.09.2023.

Dupuytrenova kontraktura vuče podrijetlo u nordijskim rasama te postaje poznata kao bolest Vikinga, odnosno vikinška šaka. Prema nedavnim istraživanjima prisutna je u čak 8 % svjetske populacije, a najveća je prevalencija unatoč pretpostavkama o Vikinzima zabilježena u Africi gdje iznosi čak 17,2 %3. Cilj ovog preglednog rada objavljenog u časopisu Medicina fluminensis je prikazati najnovije spoznaje vezane za Dupuytrenovu bolest.

Dupuytrenova kontraktura – bolest Vikinga u suvremenom svijetu

Dupuytrenova kontraktura (DK) dobro je poznata, česta benigna fibromatoza dlana koju karakterizira kronična progresivna fibroza palmarne fascije s fleksijskim deformitetima prstiju. Ova idiopatska bolest poznata od doba Vikinga prisutna je u čak 8 % svjetske populacije, a najveća je prevalencija zabilježena u Africi gdje iznosi čak 17,2 %, češća je u muškaraca te u njezinoj etiologiji bitnu ulogu igra naslijeđe koje pokazuje varijabilnu ekspresiju.

Patogeneza DK još uvijek nije u potpunosti razjašnjena, a uključuje nastanak kolagenih čvorića koji progrediraju u fibrozne tračke na mjestima najvećeg pritiska između dermisa i fascije. Dijagnoza se najčešće lako ustanovi samim kliničkim pregledom, a liječenje može biti konzervativno i kirurško. Konzervativno liječenje preporučuje se kod pacijenata koji imaju simptome blažeg stupnja i nemaju kontrakture, dok kirurško liječenje ostaje zlatni standard te se provodi kod pacijenata koji zbog nastale kontrakture imaju limitiranu funkciju šake i/ili fleksiju proksimalnog interfalangealnog zgloba od ≥15 stupnjeva i/ili metakarpofalangealnog zgloba od ≥ 30 stupnjeva. Liječenje kontraktura u ranijem stadiju pokazalo je bolji ishod, sprječavanje neurovaskularne ozljede i veću kvalitetu života oboljelih.

Cilj ovog preglednog rada je prikazati najnovije spoznaje vezane za Dupuytrenovu bolest koje se temelje na rezultatima sustavnih pregleda i metaanaliza.

Vivien Mitrović