x
x

Gubitak kilograma i održavanje težine povezano s nižim rizikom za karcinom dojke

  24.12.2019.

Žene srednjih godina koje uspiju smršaviti i održavati smanjenu tjelesnu masu imaju manji rizik za razvoj postmenopauzalnog karcinom dojke, objavljeno je u časopisu National National Cancer Institute.

Gubitak kilograma i održavanje težine povezano s nižim rizikom za karcinom dojke

Istraživači su proučavali više od 180.000 žena u dobi od 50 godina i starijih, čija je težina zabilježena tri puta tijekom otprilike 10 godina. Praćenje invazivnog karcinoma dojke započelo je nakon posljednje procjene tjelesne mase.

Zabilježeno je više od 6900 invazivnih karcinoma dojke tijekom otprilike 8 godina. Nakon prilagođavanja rezultata osnovnom indeksu tjelesne mase (BMI), primjeni hormonske terapije (HT) i ostalih faktora, žene koje su izgubile 2,0–4,5 kg i to održavale imale su 13% niži rizik za rak dojke;  one koje su smršavile 9 kg i to održavale imale su 26% manji rizik u usporedbi sa ženama koje su cijelo vrijeme imale stabilnu tjelesnu masu.

Povezanost je bila značajnija kod žena s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih (u usporedbi sa ženama koje su imale BMI < 25) i među ženama koje nisu koristile HT u postmenopauzi (u odnosu na korisnike HT-a).

Istraživači su zaključili da prevencija najčešćeg karcinoma u svijetu može biti posebno motivirajuća za veliki broj pretilih žena starijih od 50 godina.