x
x

Boje za kosu i drugi proizvodi za kosu povezani s rizikom za rak dojke

  Marija Škrlec, mag. pharm

  08.12.2019.

Upotreba trajnih boja za kosu i kemijskih sredstava za „ravnanje“ kose mogu biti povezani s povećanim rizikom za razvoj raka dojke, zaključak je opservacijske studije objavljene u časopisu International Journal of Cancer.

Boje za kosu i drugi proizvodi za kosu povezani s rizikom za rak dojke

Otprilike 47 000 Amerikanki odgovorilo je na upitnike o upotrebi proizvoda za kosu, a zatim su praćene tijekom sljedećih 8 godina jesu li razvile rak dojke. Na samom početku istraživanja ispitanice nisu imale rak dojke, ali su imale barem jednu sestru kojoj je dijagnosticiran rak dojke.

Tijekom praćenja zabilježeno je gotovo 2800 karcinoma dojke. Nakon multivarijatne analize zaključeno je da je svaka upotreba trajne boje za kosu u prethodnoj godini bila povezana sa znatnim povećanjem rizika od raka dojke za 9%. Samo među crnim ženama rizik se povećao za 45%.

Kemikalije za ravnanje kose također su bile povezani s povećanim rizikom, ali samo kada su se koristili češće, svakih 5 do 8 tjedana.

Već je dokazano da kemikalije u boji kose uzrokuju tumore u studijama na životinjama, dok neka kemijska sredstva za ravnanje kose sadrže formaldehid koji je poznati karcinogen.

Izvor: IJC 2019