x
x

Sportske ozljede kod međunarodnih veslača veterana: presječno istraživanje

  15.04.2019.

Veslači veterani zadobivali su pretežno lakše kronične ozljede, najčešće u donjem dijelu leđa. Srednja godišnja stopa ozljeđivanja po veslaču bila je niža nego što je ranije objavljeno za juniore i seniore, objavljeno je u CMJ-u.

Sportske ozljede kod međunarodnih veslača veterana: presječno istraživanje

Cilj Utvrditi učestalost i lokalizaciju akutnih (traumatskih) i kroničnih (uzrokovanih prenaprezanjem) ozljeda u populaciji veslača veterana u odnosu na njihovu dobnu skupinu i odrediti asocijaciju između ozljeđivanja i različitih načina treninga, veslačkog iskustva, ranije dostignute razine natjecanja i trenutne veslačke prakse.

Postupci U ovo presječno istraživanje uključili smo 743 veslača veterana koji su sudjelovali na 34. Svjetskoj veslačkoj veteranskoj regati Međunarodne veslačke federacije (prema fran., Fédération Internationale des Sociétés d’Aviron, FISA) održanoj u Zagrebu, 2.-9. rujna, 2007. Koristili smo specifičan upitnik o veslanju, nakon kojeg je uslijedio razgovor o ozljedama zadobivenim u razdoblju od 12 mjeseci prije natjecanja.

Rezultati Srednja godišnja stopa ozljeđivanja bila je 0,48 ozljeda/veslaču veteranu (2,25 ozljeda/1000 treninga/veslaču). Većinu ozljeda činile su kronične ozljede (omjer akutnih prema kroničnim ozljedama bio 1:1.7) koje nisu dovele do gubitka vremena za treniranje/natjecanje. Od ukupnog broja akutnih ozljeda, 49,6% zadobiveno je za vrijeme treninga specifičnog za veslanje, 43,7% za vrijeme kros-treninga, a 6,7% u teretani. Najčešće područje ozljeda bio je donji dio leđa (32,6%), koljeno (14,2%) te rame/gornji dio ruke i lakat (10,6% za svaki dio).

Zaključak Veslači veterani zadobivali su pretežno lakše kronične ozljede, najčešće u donjem dijelu leđa. Srednja godišnja stopa ozljeđivanja po veslaču bila je niža nego što je ranije objavljeno za juniore i seniore.

Tomislav Smoljanović, Ivan Bohaček, Jo Hannafin, Henning Bay Nielsen, Darko Hren, Ivan Bojanić