x
x

Transplantacija podijeljenoga potkovičastog bubrega – prikaz bolesnika

  06.04.2019.

Potkovičasti bubreg najčešća je fuzijska anomalija bubrega. Darivatelji koji imaju potkovičasti bubreg smatraju se suboptimalnima zbog čestih vaskularnih i uroloških anomalija.

Transplantacija podijeljenoga potkovičastog bubrega – prikaz bolesnika

Prikazat ćemo transplantaciju potkovičastog bubrega mladoga kadaveričnog darivatelja. Nakon učinjene eksplantacije en bloc bubreg je uz adekvatno prepariranje krvnih žila i uretera razdvojen na dva dijela.

Oba dijela potkovičastog bubrega uspješno su transplantirana u dva različita bolesnika u terminalnom stadiju kronične bubrežne insuficijencije. Poslijeoperacijski tijek bio je uredan i oba bolesnika 18 mjeseci nakon transplantacije imaju normalnu bubrežnu funkciju.

Transplantacija potkovičastog bubrega zbog anatomskih je razloga zahtjevnija, ali s obzirom na to da su njezini rezultati podjednaki onima u standardnoj transplantacijskoj populaciji, trebalo bi potaknuti transplantacijske kirurge da iskoriste bubrege s ovom anomalijom.

Dean Markić, Romano Oguić, Kristian Krpina, Antun Gršković, Dražen Rahelić, Nino Rubinić, Mauro Materljan, Ivan Vukelić, Sanjin Rački, Josip Španjol