x
x

Novi veliki uspjeh transplantacijskog tima KBC-a Zagreb

  20.12.2022.

Pristupanje Hrvatske Eurotransplantu 2007. godine bilo je preduvjet za ubrzani razvoj našeg nacionalnog transplantacijskog programa, što je našu zemlju za kratko vrijeme dovelo u svjetski vrh transplantacijske medicine. Iz godine u godinu napredujemo, broj transplantiranih organa i spašenih života raste, a Klinički bolnički centar Zagreb u tom procesu ima vrlo značajnu ulogu.

Novi veliki uspjeh transplantacijskog tima KBC-a Zagreb

U tekućoj godini, pogotovo nakon ublažavanja epidemijskih mjera, situacija u transplantacijskom programu se polako ali sigurno vraća na predpandemijsko stanje. Ove godine je u KBC-u Zagreb do 13.12.2022. transplantirano 96 solidnih organa. Od toga je bilo 38 transplantacija bubrega, 24 srca, 25 jetre, 9 pluća.

Samo u razdoblju od 2.12. do 11.12.2022. godine učinjeno je devet transplantacija. Tri transplantacije srca, tri pluća i jedna bubrega. Veliki je to broj u tako kratkom vremenu, a sve su uspješno provedene i bolesnici su dobro. Među transplantiranim bolesnicima bilo je i dvoje djece. Jedan desetogodišnjak je dobio novu jetru, a jedanaestogodišnjak srce. Dječak s novim srcem ima brata blizanca kojem je ove godine također uspješno transplantirano srce u KBC-u Zagreb, jedinoj bolnici u Republici Hrvatskoj gdje se provode transplantacije solidnih organa kod djece.

Iza ovog uspjeha stoji veliki broj zdravstvenih djelatnih KBC-a Zagreb različitih specijalnosti i struka te je svaki od njih ugradio dio sebe u pozitivan ishod liječenja. Internisti, kirurzi, anesteziolozi, pedijatri, radiolozi, imunolozi, transfuziolozi, epidemiolozi, psiholozi i naravno naše medicinske sestre i tehničari, laboranti, vozači i svi drugi koji sudjeluju u programu na bilo koji način.
Njihov rad objedinjuju transplantacijski koordinatori koji u pravo vrijeme dostavljaju informaciju o ponudi organa iz Eurotransplanta, prate sve korake i poduzimaju potrebne mjere ovisno o Eurotransplantu, donorskoj bolnici i informacijama koje zaprimaju od transplantacijskog koordinatora Ministarstva zdravstva.

Važno je spomenuti kako za transplantacijski program nisu važne samo brojke. Mnogo važniji je ishod provedene transplantacije. Kada je riječ o KBC-u Zagreb, on je u rangu s najboljim i najpoznatijim transplantacijskim centrima u svijetu, a uspjeh se mjeri preživljenjem bolesnika i preživljenjem grafta (transplantata) u bolesniku.

Izvor: KBC Zagreb