x
x

Cvjetni med kao potencijalni bio-indikator onečišćenja okoliša pesticidima

  05.03.2019.

Cvjetni med kao potencijalni bio-indikator onečišćenja okoliša pesticidima u Varaždinskoj županiji, rad objavljen u časopisu Medica Jadertina.

Cvjetni med kao potencijalni bio-indikator onečišćenja okoliša pesticidima
Cvjetni med je dobar bio-indikator onečišćenja okoliša pesticidima, te stoga ova studija može poslužiti kao osnova za znanstvenike i stručnjake koji se bave istraživanjem štetnih učinaka pesticida na okoliš i ljudsko zdravlje.

Cilj: U ovom istraživanju uzorci cvjetnoga meda korišteni su kao bio-pokazatelji onečišćenja okoliša pesticidima.

Materijal i metode: Ukupno je prikupljeno 40 (4x10) uzoraka sa 4 različite prostorne lokacije (subregije), u ukupno 16 općina, od proizvođača meda u Varaždinskoj županiji, kao i 20 (2x10) uzoraka s dvije različite lokacije proizvođača u susjednoj županiji, registriranih kao "ekoloških proizvođači", a udaljenih od poljoprivrednih površina pod konvencionalnom proizvodnjom. Analize su provedene korištenjem vezanog sustava plinske kromatografije i spektrometrije masa (GCMS) i tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC).

Rezultati: Identificirano je i kvantificirano 78 aktivnih sastojaka pesticide, koji su dio od ukupno cca 400 pesticida koji se analiziraju u voću i povrću, a za koje je laboratorij raspolagao analitičkom opremom koja i dijelom određuje i vrstu i broj pesticida koje se detektiraju. Rezultati analiza ukazali su na mogući uzročno posljedični odnos između konvencionalnih poljoprivrednih aktivnosti u Varaždinskoj županiji s identificiranim i kvantificiranim aktivnim sastojcima pesticida. Iz rezultata dobivenih na udjelima identificiranih i kvantificiranih ostataka pesticida, s obzirom na dopustivost, vidljivo je da je udio dopuštenih pesticida u uzorcima cvjetnoga meda iznosio 55,2%, dok je udio ilegalnih pesticida iznosio 44,8%. Analizirajući broj otkrivenih insekticida i fungicida, ukupno na sve 4 lokacije utvrđeno je da cvjetni med sadrži 13 različitih vrsta insekticida i 3 vrste fungicida.

Zaključak: Rezultati i statistička analiza podataka pokazuju da je cvjetni med dobar bio-indikator onečišćenja okoliša pesticidima, te stoga ova studija može poslužiti kao osnova za znanstvenike i stručnjake koji se bave istraživanjem štetnih učinaka pesticida na okoliš i ljudsko zdravlje.

Gordana Jurak, Jasna Bošnir, Aleksandar Racz, Sandra Šikić, Adela Krivohvalek, Lidija Barušić