x
x

Obilježen svjetski dan brajice: Čitav svijet je pod prstima

  05.01.2022.

Sloganom „Čitav svijet je pod prstima“, Hrvatski savez slijepih i ove godine na datum 04. siječnja obilježio je Svjetski dan Brailleovog pisma, odnosno brajice. S ciljem podizanja i jačanja svijesti javnosti o važnosti pisma za slijepe i slabovidne osobe, Hrvatski savez slijepih ističe izuzetnu važnost korištenja Brailleovog pisma u životu slijepih osoba kao preduvjeta za ravnopravno sudjelovanje u obrazovanju, svakodnevnim aktivnostima i uključivanju u život zajednice.

Obilježen svjetski dan brajice: Čitav svijet je pod prstima
Svako slovo abecede, pravopisni znakovi, brojevi i ostala pravila pisanja i čitanja u Brailleevom su pismu osmišljeni sistemom od šest točaka klasificiranih brojevima od 1 do 6 te organiziranih u dva stupca po tri točke koje mogu biti ispupčene ili udubljene.

Obilježavanjem Svjetskog dana Brailleova pisma svake godine nastoji se pokazati koliko je slijepim osobama važno moći pismeno se izražavati na za njih izumljenom pismu, ali i imati pristup ključnim informacijama na ravnopravnoj osnovi s drugima, sukladno Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Svjetski dan Braiellova pisma obilježava se na dan rođenja Louisa Braillea koji je 1829. stvorio sustav pisama za slijepe koji je prihvaćen u svim zemljma svijeta. Izumitelj Louis Braille osmislio je pismo od samo šest točaka te 63 različita znaka tog pisma.

Iz Saveza slijepih ističu kako je ovogodišnje obilježavanje brajice u znaku prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi, što je trenutno gorući problem za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj jer bi se njegovim usvajanjem njihov položaj mogao dodatno pogoršati

Hrvatski savez slijepih nacionalna je krovna udruga koja aktivno djeluje još od 1946. godine te je članica Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Tijekom dugogodišnjeg rada i brojnih projekata kojima je Hrvatski savez slijepih pridonio promicanju jednakih mogućnosti i afirmaciji slijepih osoba, prepoznat je partner na europskoj razini.