x
x

Obilježen Nacionalni dan ambliopije

  13.09.2018.

U Ministarstvu zdravstva 12. rujna, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva i Kliničke bolnice „Sveti Duh“- Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, svečano je obilježen Nacionalni dan ambliopije te predstavljen novi protokol provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Obilježen Nacionalni dan ambliopije
Četverogodišnja djeca pozivat će se na besplatne preglede s naznačenim točnim datumom, vremenom i mjestom pregleda, a pregled je za roditelje besplatan.

Događaj se održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, ministra zdravstva Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh”, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, od rujna 2011. do lipnja 2014. g. u vrtićima Grada Zagreba provodila je najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za što su 23 djelatnika Klinike dobili Nagradu Grada Zagreba. Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske od 1. lipnja 2015.g. uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj. 30. lipnja 2015. godine Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice ”Sveti Duh” postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam.

U siječnju 2016. godine ministar zdravstva donio je odluku o uspostavi Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, a Hrvatski sabor na sjednici 20. lipnja 2016. donio je Odluku o proglašenju Nacionalnog dana ambliopije. Vrhunac aktivnosti navedenog tima predstavlja uspostava nacionalnog Registra ranog otkrivanja slabovidnosti, koji je nastao uz potporu resornog Ministarstva zdravstva i ministra zdravstva prof. Milana Kujundžića, na temelju uspješne suradnje između Referentnog centra Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam Klinike za očne bolesti Kliničke bolnice ”Sveti Duh” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednome oku, a definira se kao gubitak dijela vidnih funkcija, osobito vidne oštrine. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada dobro vidjeti. Djeca se u pravilu ne žale na smetnje vida, a roditelji je ne mogu zamijetiti. Liječenje ambliopije traje do postizanja za dob odgovarajuće vidne oštrine, a to je moguće, u pravilu, do 7. godine života. Stoga je pravovremeno otkrivanje i početak liječenja od ključne važnosti.

Uzvanicima i predstavnicima medija prigodnim su se riječima obratili prof. Mladen Bušić, predsjednik Povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske doc. Tomislava Madžar, te ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić, koji su naglasili važnost zajedničkog napora na provedbi ovog programa.

Važna je novost što će se Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti od 1. siječnja 2019. godine provoditi pozivanjem četverogodišnjaka na probirni preventivni pregled u ugovornim zdravstvenim ustanovama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s kojima će HZZO sklopiti posebne ugovore s van limitnim plaćanjem izvršene usluge.

Time će oftalmološki pregled vida s navršene 4 godine života biti omogućen za svu djecu Hrvatske. Četverogodišnja djeca pozivat će se na besplatne preglede s naznačenim točnim datumom, vremenom i mjestom pregleda, a pregled je za roditelje besplatan.

Izvor: Ministarstvo zdravstva