x
x

Smjernice smanjile broj testiranja PSA u primarnoj praksi

  Klara Čičić, dr. med.

  27.02.2016.

Liječnici obiteljske medicine u SAD-u upola su smanjili broj uputnica za PSA kao dio rutinskog probira muškaraca za rak prostate sukladno nedavno objavljenim smjernicama, piše časopis JAMA Internal medicine.

Smjernice smanjile broj testiranja PSA u primarnoj praksi

Od 2010. do 2012. broj testiranih PSA pao je za 57% u ordinacijama obiteljske medicine, no u urološkim ordinacijama za samo oko 4%, moguće zbog različitog profila pacijenata u urološkim ordinacijama.

Autori studije usporedili su broj određivanih PSA prije i nakon objavljivanja službenih smjernica krajem 2011. koje ne preporučaju probir za karcinom prostate pomoću PSA u svih muškaraca jer je to rezultiralo pronalaženjem indolentnih tumora koji nisu zahtijevali liječenje koje još k tome može biti i štetno.

U studiju su bili uključeni muškarci od 50 do 74 godine koji su posjetili liječnika obiteljske medicine (1109) i urologa (1222) radi preventivnog pregleda.

Mnoge organizacije, uključujući SZO, NHS iz Ujedinjenog Kraljevstva i američku Akademiju obiteljskih liječnika, ne preporučaju PSA probir za rak prostate u pacijenata s prosječnim rizikom. Američki sustav zdravstvene zaštite trenutno razmatra odluku kojom bi se čak penaliziralo liječnike koji određuju PSA mimo preporuka, kako bi se povećala kvaliteta zdravstvene skrbi i smanjio broj nepotrebnih pretraga.

Unatoč tome što nijedna velika studija nije pokazala nedvojbeno smanjenje ukupne smrtnosti povezano s probirom za karcinom prostate, i dalje postoji uvriježeno mišljenje da je on koristan.