x
x

Novosti u dijagnostici i liječenju uroinfekcija

  08.04.2019.

Pregledajte prezentaciju na stranicama Infektološkog glasnika i saznajte novosti u dijagnostici i liječenju uroinfekcija. Uvijek je potrebno naglasiti da je cilj liječenja urinarnih infekcija eradikacija infekcije, tj. nestanak kliničkih simptoma.

Novosti u dijagnostici i liječenju uroinfekcija

Izdvajamo neke zanimljivosti iz prezentacije dr. Marije Kusulje i dr. Vladimira Krajinovića s Klinike za Infektivne bolesti u Zagrebu.

Najčešći klinički entiteti i novosti u liječenju urinarnih infekcija:

  • U liječenju pijelonefritisa u Hrvatskoj nećemo u prvoj liniji dati ciprofloksacin kako stoji u svjetskim smjernicama jer je rezistencija E. coli na ciprofloksacin veća od 10%.
  • Raste učestalost rezistencije i na ostale antibiotike koji se koriste u liječenju urinarne infekcije, a ostaje smo dobra osjetljivost na nitrofurantoin.
  • Prema izvješću Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz 2017 godine izolirane su E. coli s kombiniranom rezistencijom na cefalosporine 3. generacije, fluorokinolone i aminoglikozide te K. pneumonie s kombiniranom rezistencijom na 3 skupine antibiotike. Poruka je da je potrebno pridržavati se smjernica u liječenju. Antibiotici koji uzrokuju minimalnu kolateralnu štetu na cijeli organizam i koji se mogu češće koristiti u liječenju urinarnih infekcija su nitrofurantoin i fosfomicin.
  • Prema preporuci Hrvatskog društva za mikrobiologiju kod dijagnostičkog postupka i liječenje akutnog cistitsa nije potrebno uzimati urinokulturu prije započinjanja terapije. S obzirom da kod akutnog cistitsa nema febriliteta postavlja se pitanje treba li ovu infekciju liječiti antibiotikom ili je dovoljno samo simptomatsko liječenje ibuprofenom?
  • Pacijenticama je potrebno dati jasne upute da se bolje tuširati nego kupati u kadi, uvijek brisati sprijeda prema straga nakon mokrenja i da treba mokriti prije i nakon spolnog odnosa te piti puno tekućine i učestalo mokriti kako bi se spriječile rekurentne urinarne infekcije.

Prezentacija: https://cji.com.hr