x
x

Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2024.

  11.04.2024.

Udruga „Parkinson i mi“ osnovana je 2010. godine s ciljem unapređenja života oboljelih od Parkinsonove bolesti te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s ovom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti 2024.

Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna  ljudi. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života. Ovaj će se veliki javnozdravstveni problem povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka stoga je iznimno važno raditi na podizanju svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, udruga "Parkinson i mi" i ove će godine po četrnaesti put u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom organizirati obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

Cilj obilježavanja je podizanje svjesnosti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje danas boluje više od 17.000 građana. 

Obilježavanje Dana Parkinsonove bolesti održat će se 11. travnja 2024. godine, u vremenu od 11.00 do 13.00 sati na Trgu Petra Preradovića. Na Cvjetnom trgu predstavnici Udruge će dijeliti zainteresiranim građanima informativne i edukativne materijale te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti. Istovremeno će se zahvaljujući zagrebačkoj Likovnoj akademiji održati art radionica i likovni kutak. Uz to, bit će odrganiziran i kutak u kojem će psihologinje raditi na mentalnom osnaživanju oboljelih te će se uz plesni studio i uz pomoć plesa i individualnim vježbama educiranog fizioterapeuta potaknuti prisutni na fizičku aktivnost.

S početkom u 13.00 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića na programu su predavanja o medicinskim novostima i tretmanima te iskustva oboljelih za lakši život s Parkinsonovom bolesti:

  • Novosti u Parkinsonovoj bolesti, prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić (Klinika za neurologiju, KBC Rijeka)
  • Dubinska mozgovna stimulacija kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Darko Chudy (Zavod za neurokirurgiju, KB Dubrava, Zagreb)
  • Govor kod Parkinsonove bolesti, prof. dr. sc. Katarina Pavičić Dokoza (ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG
  • Mentalno zdravlje i kako ga očuvati kod Parkinsonove bolesti, Prof. Ines Torić, Adrijana Klarić, mag.psych, KBC Rijeka
  • Moj život s Parkinsonom - predstavljanje Dnevnika Hrvoja Kovačića (dopredsjednik Udruge Parkinson i mi) 
  • Promocija knjige "Parkinson, ti i ja '', prof. Lamija Muzurović, MAS.

U Rijeci će u suorganizaciji s Klinikom za neurologiju KBC Rijeka i Gradom Rijekom obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti 10.4. promocijom knjige Promocija knjige "Parkinson, ti i ja", prof. Lamija Muzurović, MAS te iza Okruglim stolom "Život s Parkinsonovom bolesti" a 11.4. na Korzu isto raznim aktivnostima i podjelom tulipana i brošura.