x
x

Robotsko odijelo može eliminirati "zamrzavanje" kod Parkinsonove bolesti

  10.01.2024.

U studiji objavljenoj u časopisu "Nature Medicine" istraživači su pokazali da je robotsko odijelo učinkovito u smanjenju ili uklanjanju "zamrzavanja", čestog simptoma Parkinsonove bolesti.

Robotsko odijelo može eliminirati "zamrzavanje" kod Parkinsonove bolesti

"Zamrzavanje" je stanje u kojem se osoba oboljela od Parkinsonove bolesti iznenada ne može pomaknuti. Može trajati nekoliko sekundi ili minuta, međutim takvo stanje može biti i opasno.

U studiji su istraživači iz Austrije, Švicarske i Izraela testirali odijelo na 12 osoba s Parkinsonovom bolešću. Robotsko odijelo je bilo pričvršćeno na tijelo osobe te je pomoću senzora pomagalo u hodu.

Istraživači su otkrili da je robotsko odijelo učinkovito smanjilo učestalost i trajanje "zamrzavanja". U prosjeku, osobe koje su koristile robotsko odijelu imale su 50% manje "zamrzavanja" od onih koje ga nisu koristile.

Uz pomoć ovog odijela osobe su hodale brže i sigurnije.

Kako djeluje?

Robotsko odjelo koristi senzore za praćenje pokreta osobe. Kada senzori otkriju da osoba počinje "zamrzavati", aktiviraju se dijelovi robotskog odijela kako bi pomogli osobi da nastavi hodati.

Odijelo je dizajnirano tako da bude lagano i udobno za nošenje. Može se prilagoditi individualnim potrebama osobe.

Što je sljedeće?

Istraživači planiraju provesti daljnja istraživanja kako bi utvrdili učinkovitost kod dugotrajne primjene. Također planiraju istražiti mogućnost korištenja robotskog odijela za druge simptome Parkinsonove bolesti, kao što su npr. tremor i ukočenost.