x
x

Upotreba antibiotika u bolnicama – koja je uloga farmaceuta?

  08.02.2020.

Rezistencija bakterija na antibiotike velik je problem javnog zdravstva. Mnoge studije ukazuju na pretjeranu upotrebu antibiotika u bolničkom okruženju koja bi mogla biti odgovorna za razvoj bakterijske rezistencije.

Upotreba antibiotika u bolnicama – koja je uloga farmaceuta?

Uloga farmaceuta u bolnici je da osigura provođenje smjernica za upotrebu antibiotika i da svojim proaktivnim stavom o bakterijskoj rezistenciji i antibioticima osigura njihovu ispravnu primjenu. U studiji provedenoj u Portugalu ispitivano je u kojim situacijama bi farmaceuti odbili opskrbiti antibioticima hospitalizirane pacijente.

Provedeno je presječno istraživanje među svim registriranim bolničkim farmaceutima u portugalskoj centralnoj regiji. Poslani su im upitnici s pitanjima o situacijama u kojima bi farmaceut odbio opskrbljivanje antibioticima u bolničkom okruženju s odgovorima u rasponu od 0 (potpuno neslaganje) do 12 (potpuno slaganje).

Oko 50% svih bolničkih farmaceuta sudjelovalo je u istraživanju. Situacije u kojima bi najviše farmaceuta odbilo izdavanje lijekova odnose se na propisanu neodgovarajuću dozu i kada smatraju da propisani antibiotik nije najbolja opcija za određenu kliničku situaciju. U situaciji kada su identificirane interakcije lijekova, oko polovice ispitanika je pokazalo da se ne slaže potpuno s odbijanjem izdavanja antibiotika.

Kako bi se terapija antibioticima optimizirala, a širenje rezistencije smanjilo, nužna je kvalitetna suradnja liječnika i farmaceuta, posebno u bolničkom okruženju.

F. Roque, A. Figueiras, M.T. Herdeiro

Department of Medical Sciences and Institute for Biomedicine –
iBiMED, University of Aveiro, Aveiro, Portugal; Research Unit
for Inland Development, Guarda Polytechnic (UDI/IPG), Guarda,
Portugal; Consortium for Biomedical Research in Epidemiology
& Public Health, University of Santiago de Compostela, Santiago
de Compostela, Spain; and CESPU, IINFACTS, Instituto de
Investigação e Formação Avançada em Ciências e Tecnologias da
Saúde, Gandra, Portugal

Izvor: Clinical Therapeutics