x
x

Koji lijekovi mogu ublažiti neuropatsku bol?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  28.03.2017.

Duolksetin, venlafaksin, pregabalin, okskarbazepin, triciklički antidepresivi, atipični opioidi (npr. tapentadol) i botulinum toksin pokazali su se učinkovitijima od placeba u smanjivanju boli povezane s dijabetičkom perifernom neuropatijom.

Koji lijekovi mogu ublažiti neuropatsku bol?

Pregledom baza znanstvenih radova, pronađeno je 57 novih studija koje se bave lijekovima za perifernu neuropatsku bol, zajedno s 50 studiju pronađenih pregledom 2011. godine.

Iako su se navedeni lijekovi pokazali boljima od placeba, nije poznato kakva je bila kvaliteta života pacijenata, studije su bile kratkotrajne (kraće od 6 mjeseci), a kod svih lijekova barem je 9% sudionika odustalo od studije zbog nuspojava.

Neučinkoviti u ublažavanju neuropatske boli bili su: dekstrometorfan, gabapentin, tipični opioidi, topički kapsaicin i meksiletin.

Potrebne su daljnje studije kako bi se procijenili dugoročni ishodi terapije i potrebno je slijediti metode i načine mjerenja propisane od organizacija koje se bavi problemom boli. Također, vrlo je bitno misliti na pacijentovu kvalitetu života.