x
x

Koji lijekovi mogu ublažiti neuropatsku bol?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  28.03.2017.

Duolksetin, venlafaksin, pregabalin, okskarbazepin, triciklički antidepresivi, atipični opioidi (npr. tapentadol) i botulinum toksin pokazali su se učinkovitijima od placeba u smanjivanju boli povezane s dijabetičkom perifernom neuropatijom.

Koji lijekovi mogu ublažiti neuropatsku bol?

Pregledom baza znanstvenih radova, pronađeno je 57 novih studija koje se bave lijekovima za perifernu neuropatsku bol, zajedno s 50 studiju pronađenih pregledom 2011. godine.

Iako su se navedeni lijekovi pokazali boljima od placeba, nije poznato kakva je bila kvaliteta života pacijenata, studije su bile kratkotrajne (kraće od 6 mjeseci), a kod svih lijekova barem je 9% sudionika odustalo od studije zbog nuspojava.

Neučinkoviti u ublažavanju neuropatske boli bili su: dekstrometorfan, gabapentin, tipični opioidi, topički kapsaicin i meksiletin.

Potrebne su daljnje studije kako bi se procijenili dugoročni ishodi terapije i potrebno je slijediti metode i načine mjerenja propisane od organizacija koje se bavi problemom boli. Također, vrlo je bitno misliti na pacijentovu kvalitetu života.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyIbuxin RapidAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: