x
x

Važnost prevencije retinopatije kod mladih s dijabetesom

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  31.03.2017.

Kako bi se spriječio gubitak vida kod osoba s dijabetesom, bitno je na vrijeme ustanoviti retinopatiju. Posebno je to bitno za mlade kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes, no rezultati studije u časopisu JAMA Ophthalmology govore da oni rijetko idu na pregled očiju nakon dijagnoze.

Važnost prevencije retinopatije kod mladih s dijabetesom

Američka Akademija za oftalmologiju preporuča očni pregled zbog retinopatije 5 godina nakon dijagnoze dijabetesa tipa 1, a kod dijabetesa tipa 2 odmah nakon dijagnoze.

U ovoj retrospektivnoj, kohortnoj studiji istraživači su analizirali medicinske podatke oko 13.000 osoba mlađih od 21 godinu kojima je dijagnosticiran dijabetes. Šest godina nakon dijagnoze, samo 65% pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 42% pacijenata s dijabetesom tipa 2 bilo je na pregledu očiju. Najrjeđe su na preglede išli Latinoamerikanci, Afroamerikanci i mladi s niskim primanjima.

S obzirom na rezultate, jasno je da treba poduzeti sve korake za prevenciju retinopatije kod mladih oboljelih od dijabetesa, a to prvenstveno znači učiniti takve preglede dostupnijima.