x
x

Dobiva li dojenčad dovoljno vitamina D?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  06.08.2017.

Gotovo polovica dojenčadi ne prima dodatke prehrani vitamina D iako su to preporuke američke pedijatrijske akademije, navodi studija objavljena u časopisu Annals of Family Medicine.

Dobiva li dojenčad dovoljno vitamina D?

Djeca hranjena isključivo dojenjem sklona su nedostatku vitamina D zbog niske koncentracije tog vitamina u majčinu mlijeku. Iz tog razloga američka Academy of Pediatrics preporuča suplementaciju djece koja se hrane samo majčinim mlijekom vitaminom D u koncentraciji od 400 IU/dnevno, već nakon prvih nekoliko dana života.

U ovoj studiji ispitane su preferencije majki kad se radi o suplementaciji vitaminom D, od čega ih je 140 djecu samo dojilo, a 44 su, uz dojenje, koristile i formule za djecu. Rezultati su pokazali da se majke slabo pridržavaju navedene preporuke. Samo 55% dojenčadi primalo je dodatke vitamina D u prethodnom tjednu, a 88% majki radije će uzimati dodatke čime se njihovo mlijeko obogaćuje vitaminom D.

Kao razloge zbog kojih ne suplementiraju svoju dojenčad vitaminom D, majke su navele da nemaju dovoljno znanja o suplementaciji, neke su vjerovale da samo majčino mlijeko može osigurati dovoljne količine vitamina za dijete, dok neke navode da njihovoj dojenčadi to ne odgovara (ispljunu i sl.).

Majkama je na prvom mjestu bila sigurnost djeteta, a s obzirom na njihove preferencije potrebno je osigurati odgovarajuću razinu vitamina D kod svakog dojenčeta.