x
x

Hrvatski priručnik Sports & Diabetes na 30 jezika u cijelom svijetu

  03.03.2023.

Edukativni priručnik te strip Sport & Diabetes predstavljeni su na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ovi zanimljivi materijali namijenjeni djeci i adolescentima oboljelima od dijabetesa tipa 1, ali i njihovim roditeljima, trenerima i profesorima tjelesne i zdravstvene kulture izazvali su značajan interes jer o ovoj tematici u sportskim klubovima diljem Hrvatske još uvijek nedostaje puno znanja.

Hrvatski priručnik Sports & Diabetes na 30 jezika u cijelom svijetu

Temeljni cilj je uključivanje u sport i davanje jednake šanse djeci sa dijabetesom u participiranju u sportu. Ovaj priručnik te strip koji je namijenjen manjoj djeci nude praktične savjete kako razumjeti svoju bolest, kako razumjeti visoke vrijednosti šećera u krvi, hiperglikemiju odnosno hipoglikemiju. Kako ih izbjeći u sportu i vježbati sigurno, a pritom voditi računa o postizanju željenih rezultata.

U stvaranju priručnika sudjelovali su endokrinolozi, dijabetolozi, sportski fiziolozi, nutricionisti i psiholozi. Njihova suradnja iznimno je važna kako bi mladim sportašima bile pružene sveobuhvatne informacije. Sufinanciran je od strane Europske Unije, iz Erasmus + programa.

Sport & Diabetes educira kako uvesti primjereno bavljenje sportom u životni stil djece i mladih koji žive s dijabetesom tipa 1, a posebna pažnja posvećena je savjetima za trenere koji često nisu upućeni u način rada sa sportašima s dijabetesom.

Kreiranju priručnika značajno su doprinijele i fokus grupe u kojima su sudjelovala djeca i njihovi roditelji iz cijele Hrvatske. Cilj grupe bio je evaluirati napisane smjernice Priručnika.

„Projekt smo predstavili na globalnoj dijabetičkoj konferenciji u Lisabonu nakon čega smo dobili zahtjev da priručnik uz hrvatski, engleski i još tri jezika bude na još dodatnih 25 jezika u cijelom svijetu poput hindu, urdu i sličnih. Priručnik je besplatan, a u digitalnoj verziji moguće ga je pronaći na web stranici www.sportsanddiabetes.eu . Putem web stranice priručnik se također može naručiti i u tiskanoj verziji.“ - istaknula je Ines Jakopanec, idejna začetnica projekta, osoba s dijabetesom tipa 1.

Predstavljanje priručnika podržali su državni tajnik za sport u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Baić, doc. dr. sc. Dajana Zoretić, prodekanica za nastavu i studente, doc. dr. sc. Tomislav Rupčić, prodekan za međunarodnu suradnju i znanost, dr. sc. Slaven Krtalić ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tihomir Majić, dr. med. ispred gradskog ureda za zdravstvo, dr. sc. Miroslav Hrženjak ispred Saveza sportova Grada Zagreba, dr. sc. Josip Lucić, dopredsjednik HAŠK Mladost i brojni drugi.