x
x

Nove smjernice za liječenje postoperativne boli

  Klara Čičić, dr. med.

  07.03.2016.

Američko društvo za bol objavilo je nove smjernice za liječenje postoperativne boli djece i odraslih temeljene na stručnim znanstvenim dokazima, a preporuke su objavljene u časopisu Journal of Pain.

Nove smjernice za liječenje postoperativne boli
Ključna je preporuka multimodalnost, odnosno korištenje različitih lijekova, primjerice opioida i neopioida (NSAR-a, gabapentina, pregabalin, ketamina, lidokaina) i primjena analgezije različitim putevima (sistemski, lokalno, regionalnom anestezijom).

Istraživanje je pokazalo da mnogi kirurški pacijenti ne dobivaju adekvatnu analgetsku terapiju. Ključna je preporuka multimodalnost, odnosno korištenje različitih lijekova, primjerice opioida i neopioida (NSAR-a, gabapentina, pregabalin, ketamina, lidokaina) i primjena analgezije različitim putevima (sistemski, lokalno, regionalnom anestezijom). Multimdalnošću se postiže bolja kontrola bolova manjim dozama opioida i posjedično s manjim brojem nuspojava. Preporuča se izbjegavati intramuskularnu primjenu analgetika.

Indiviualni pristup liječenju boli također je važan. Preporuča se educirati pacijente o mogućnostima liječenja te preoperativno definirati plan analgezije individualno za svakog pacijenta.

Nije nađeno dovoljno dokaza koji bi podržali ili opovrgnuli učinkovitost analgetskog liječenja akupunkturom, masažom ili hlađenjem.

Autori naglašavaju važnost liječenja postoperativne boli i inkorporiranja ovih smjernica u svakodnevnu praksu kako bi se postigla sigurna i učinkovita analgezija.