x
x

Antibiotska profilaksa u indukcijskoj terapiji djece s ALL-om

  David Čičić, dr. med.

  20.12.2015.

Provođenje antibiotske profilakse za vrijeme indukcijske terapije kod djece s akutnom limfatičnom leukemijom značajno smanjuje učestalost bakterijskih infekcija, zaključak je istraživanja prezentiranog na Godišnjem sastanku Američkog društva za hematologiju.

Antibiotska profilaksa u indukcijskoj terapiji djece s ALL-om
Agresivni polikemoterapijski protokoli u indukcijskoj fazi, čiji je cilj postići remisiju bolesti, također uništavaju zdrave stanice imunološkog sustava, čineći bolesnike iznimno podložnim infekcijama. Iako ovo istraživanja pokazuje dobre rezultate u borbi s infektivnim komplikacijama, potrebna su dodatna istraživanja.

S novim protokolom indukcijske terapije akutne limfatične leukemije (ALL) kod djece, koji je obuhvatio i provođenje antibiotske profilakse, učestalost infekcija se prepolovila. Barem jednu infekciju je imalo 13,1% bolesnika, u usporedbi s 26,6% bolesnika koji su liječeni po starom protokolu bez antibiotske profilakse. Incidencija bakterijskih infekcija je iznosila 9,9% s novim protokolom, a 24,7% sa starim protokolom. Istovremeno, s novim protokolom nije opažena povećana učestalost gljivičnih infekcija ili kolitisa uzrokovanim bakterijom Clostridium difficile.

U istraživanje je uključeno 229 novodijagnosticiranih bolesnika, srednje dobi od 5 godina (raspona od 1-20,9 godina), koji su liječeni polikemoterapijom.

Tek nešto više od trećine bolesnika (86 ili 37,5%) bilo je afebrilno pri postavljanju dijagnoze. Kod njih je započeta profilaksa florokinolonskim antibiotikom koja je nastavljena sve do oporavka apsolutnog broja limfocita. Među 86 afebrilnih bolesnika kod kojih je započeta antibiotska profilaksa, njih 37 (43%) postalo je febrilno pa je liječenje nastavljeno antibiotikom širokog spektra.

Ostali bolesnici (141 ili 61,9%) su bili febrilni pri postavljanju dijagnoze. Kod njih je započeto liječenje antibiotikom širokog spektra koje je ili nastavljeno ili zamijenjeno florokinolonskom profilaksom do oporavka broja limfocita.

Rezultati istraživanja su uspoređeni s povijesnim kontrolama, odnosno djecom koja su liječena antibiotikom samo nakon što su postala febrilna.

Agresivni polikemoterapijski protokoli u indukcijskoj fazi, čiji je cilj postići remisiju bolesti, također uništavaju zdrave stanice imunološkog sustava, čineći bolesnike iznimno podložnim infekcijama. Iako ovo istraživanja pokazuje dobre rezultate u borbi s infektivnim komplikacijama, potrebna su dodatna istraživanja učinkovitosti i sigurnosti takvog pristupa indukcijskoj fazi liječenja.