x
x

Kardiovaskularni rizik kod odraslih koji su u djetinjstvu imali karcinom

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  04.10.2016.

Mladi koji su u djetinjstvu imali karcinom, pod značajno su većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kardiovaskularni rizik kod odraslih koji su u djetinjstvu imali karcinom

Kod gotovo 1900 odraslih ispitanika koji su u djetinjstvu zbog karcinoma primali kardiotoksičnu terapiju – antracikline ili zračenje, napravljeni su nalazi ehokardiografije i elektrokardiografije. Kardiomiopatija je uočena kod 7% pacijenata, koronarna arterijska bolest u 4%, poremećaji srčanog ritma u 4% te valvularna regurgitacija ili stenoza u 28% ispitanika. Gotovo svi pacijenti kojima su na pretragama uočene abnormalnosti, bili su bez simptoma. Poremećaji su bili učestaliji kod pacijenata koji su imali više godina, no primijećeni su i kod najmlađih pacijenata.

Rezultati ovog istraživanja upućuju na potrebu za redovitim praćenjem pacijenata koji su u djetinjstvu preživjeli karcinom, a s posebnim naglaskom na kardiovaskularni sustav kako bi se na vrijeme zapazile sve eventualne nepravilnosti i kako bi pacijenti dobili odgovarajuću zdravstvenu skrb.