x
x

Dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače

  15.02.2014.

U povodu Dana djece obolje od malignih bolesti, koji se obilježava 15. veljače, održan je okrugli stol „Snagom zajedništva do poboljšanja kvalitete života djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovih obitelji“.

Dan djece oboljele od malignih bolesti, 15. veljače

Na skupu je sudjelovao zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik, a organizirali su ga klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti SANUS iz Splita i Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku. Bila je to prilika da se još jednom progovori o potrebi promicanja zajedništva i poticanja svih relevantnih institucija da boljom suradnjom na svim razina i kroz partnerstvo s udrugama osiguraju kvalitetniji život oboljelih i njihovih obitelji za vrijeme liječenja, ali i nakon njega.

U želji da malenim bolesnicima osigura što bolje uvjete za liječenje, Ministarstvo zdravlja dosad je uredilo Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Rijeka čije je uređenje i opremanje stajalo 3,2 milijuna i Dnevnu bolnicu za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u KBC Split u koju je uloženo 2,3 milijuna kuna.

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 150 djece, a najčešće od leukemija, limfoma i tumora mozga. Prema posljednjim objavljenim podacima, od malignih bolesti u dječjoj dobi u Hrvatskoj preživi preko 80%, što je jednako podacima iz drugih europskih zemalja.

Svake godine u svijetu od raka oboli vise od 250 tisuća djece, a oko 90 tisuća ih umre. Zapanjujuća je to brojka kada znamo da je 70 posto dječjih tumora izlječivo.

Rak je vodeći uzrok smrti djece u industrijaliziranim zemljama, a broj preživljavanja na istoj je razini već dva desetljeća. I dok su se za rak kod odraslih osoba otkrili novi tipovi ciljane terapije, djeca se i dalje liječe lijekovima i terapijama koji su otkriveni prije vise od 30 godina bez novih pomaka, a neki od terapijskih postupaka uzrokuju doživotne nuspojave.

Rak kod djece doista nema granica. Za razliku od ostalih dječjih bolesti, rak je jednako zastupljen u razvijenim kao i u nerazvijenim zemljama. Ipak, postoji razlika u liječenju i preživljavanju, nad kojom bismo se trebali zamisliti. Dok u bogatijim zemljama preživi 80 posto djece s rakom, u nerazvijenim zemljama prežive tek dva ili tri djeteta od desetoro oboljelih. Razlog je nedostatan pristup bitnim lijekovima, terapijama i tretmanu. Većina roditelja u siromašnijim zemljama često u kasnom stadiju dovede dijete na liječenje kada postoji samo nekoliko mogućih tretmana, čime je mogućnost djeteta za preživljavanjem bitno umanjena.

Djeci oboljeloj od raka može se pomoći širenjem informacija o upozoravajućim znacima kada je neophodno što ranije potražiti liječničku pomoć. Stoga je ove godine napravljen međunarodni poster, preveden na sve jezike svijeta, o znakovima ranih upozorenja pojave malignih bolesti. Time će se pomoći da se bolest što ranije dijagnosticira i prepozna te postigne bolji uspjeh u liječenju.

www.zdravlje.hr