x
x

Liječenje uretritisa u ordinaciji obiteljske medicine

  Katica Majnarić, dr.med.

  14.09.2014.

Prikaz bolesnika s uretritisom kod kojeg je primijenjena kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline u dozi od 1 grama. Uretritis je kompliciran divertikulom uretre koji se razvija u periuretralni apces.

Liječenje uretritisa u ordinaciji obiteljske medicine

Uvod

Akutni uretritis očituje se polakisurijom, algurijom te ejakulatornim tegobama i uretrorejom. Uzročnici su najčešće Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum i gonokok. Neki čimbenici mogu pridonijeti razvoju infekcija mokraćnih putova, pa tako i uretritisa, npr. zapreka bilo gdje unutar mokraćnog sustava, nenormalan rad mokraćnog mjehura, uvođenje katetera ili nekog instrumenta i slično.

Uretritis se liječi empirijski ili ciljano antibioticima prema antibiogramu i bakteriološkom nalazu obriska uretre. Kronični uretritis često dovodi do strikture uretre, što ima za posljedicu opstruktivne smetnje pri mokrenju, a zbog povišenja tlaka u stražnjoj uretri nastaje tzv. ureteroprostatični ili uretroejakulatorni refluks urina i bakterija u prostatu i sjemene vezikule. Popratne pojave su prostatitis i vezikulitis koji svojim razvitkom mogu uzrokovati negativne posljedice na fertilitet muškaraca. Jako je važno na vrijeme započeti liječenje uretritisa u suradnji s urolozima kako bi se spriječio nastanak kroničnog uretritisa i mogućih komplikacija.

Prikaz bolesnika

Muškarac, 43 godine, inače dijabetičar na peroralnoj terapiji, od kraja 2006. na 2007. godinu učestalo je imao uretritise. Uretritisi su se smirivali samo uzimanjem kombinirane terapije amoksicilina i klavulanske kiseline u dozi od 1 grama, dva puta dnevno. Vjerojatno je osnovna bolest, dijabetes, dovela do pada otpornosti organizma.

08.06.2009. pacijent se javlja zbog oteknuća desnog testisa. Urolog konstantira u području desne polovine skrotuma tumefakciju veličine šljive, tipa inflamacije. Učinjena je incizija tog skrotalnog apcesa te je nakon neuspjele terapije ciprofloksacinom, ponovo je u terapiju uvedena kombinacija amoksicilina i klavulanske kiseline.

05.01.2010. apces se ponavlja i spontano djelomično perforira. Učinjena je dodatna incizija, CRP je bio 115,3 mg/l, uvodi se ponovo amoksicilin + klavulanska kiselina tabletama od 1g 2x1 kroz 14 dana.

Kasnije, na urološkim kontrolama produžena terapija na mjesec i pol dana, kad se CRP znatno smanjuje i iznosi 21,3 mg/l, SE-25 L-8.6. Nalaz urina pokazuje sljedeće vrijednosti: albumin 0, sediment leukocita 2-3, a eritrocita 3-5. Savjetovano je mirovanje i elevacija testisa radi poboljšanja cirukulacije. Produžena je terapija antibiotikom do potpunog sniženja CRP-a.

Na sljedećoj kontroli je CRP bio 5.7 mg/l, stanje djeluje kao potpuno smireno.

28.04.2011. ponovno dolazi do inflamacije u podruju perineuma, duž uretre s donje strane penisa palpira se otvrdnuće 4cm, ali sada bez znakova inflamacije. Po urologu se predlaže operativni zahvat na koji se naručuje u Zagrebu, te se dobiva termin 12.03.12. Do operativnog zahvata povremeno je na terapiji istim antibiotikom, kombinacijom amoksicilina i klavulanske kiseline, tabletama od 1 grama dva puta dnevno.

Na otpusnom pismu iz zagrebačke bolnice, od 12.03.12 do 21.03.12. konstatiran divertikul uretre koji se inflamirao i pretvarao u apsces. 13.03.12. napravljen je urološki zahvat, ukonjen je divertikul uretre u mirnoj fazi, a bolesnik je otpušten kući s propisanom terapijom amoksicilin + klavulanska kiselina, tablete od 1 grama kroz 21 dan uz mirovanje i elevaciju skrotuma.

Pacijent je poslije operativnog zahvata uz potporu terapije antibiotikom potpuno izliječen te se više nije javljao zbog istih tegoba. 

Izvor podataka: Elektronski karton pacijenta