x
x

Koje vježbe su najbolje za prevenciju metaboličkog sindroma?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  11.09.2017.

Izvođenje vježbi otpora povezano je sa smanjenim rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, neovisno o tome radi li osoba i aerobne vježbe.

Koje vježbe su najbolje za prevenciju metaboličkog sindroma?

Oko 7400 odraslih osoba sudjelovalo je u kohortnoj studiji kojoj je cilj bio odrediti povezanost vježbi otpora, samostalnih ili u kombinaciji s aerobnim vježbama, i rizika za razvoj metaboličkog sindroma. Sudionici su prošli detaljan fizički pregled i izvijestili o svojim navikama vježbanja. Tijekom prosječno 4 godine praćenja, 15% sudionika razvilo je metabolički sindrom.

Nakon što je u obradi rezultata isključen utjecaj aerobne vježbe, pokazalo se da izvođenje vježbi otpora smanjuje rizik za razvoj metaboličkog sindroma za 17%. Samo 1 sat vježbi otpora tjedno bio je povezan s 29% manjim rizikom od metaboličkog sindroma. Osobe koje su, prema sadašnjim smjernicama, izvodile aerobne vježbe i vježbe otpora imale su 25% manji rizik od onih koji uopće nisu vježbali.

Rezultati ove studije pokazuju da bi se rutinski trebalo preporučati uvođenje vježbi otpora uz anaerobne vježbe kako bi se smanjio rizik za razvoj metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti.