x
x

Povišena razina GUK-a povezana s karcinomom gušterače

  Klara Čičić, dr. med.

  13.01.2015.

Povećanje razine glukoze u krvi natašte za samo 0.56 mmol/L povezano je s 14% većom stopom karcinoma gušterače, objavljeno je u časopisu British Medical Journal. Rano otkrivanje povišene razine glukoze u serumu i promjena životnog stila mogli bi stoga smanjiti incidenciju karcinoma gušterače.

Povišena razina GUK-a povezana s karcinomom gušterače
Uočena je snažna linearna povezanost između razine glukoze u serumu natašte i stope karcinoma gušterače.

Kako bi otkrili postoji li povezanost između povišene razine glukoze u serumu i karcinoma gušterače, tajvanski su znanstvenici proveli metaanalizu prospektivnih studija.

U analizu je bilo uključeno devet studija u kojima je sudjelovalo ukupno 2408 osoba oboljelih od karcinoma gušterače. Uočena je snažna linearna povezanost između razine glukoze u serumu natašte i stope karcinoma gušterače. Povećanje razine glukoze u krvi natašte za 0,56 mmol/L u skupini oboljelih od dijabetesa prati povećanje stope karcinoma gušterače od 14%. Slični rezultati postoje i u skupini koja nije oboljela od dijabetesa, dakle postoji linearna povezanost predijabetesa i povećanog rizika od karcinoma gušterače.

Prethodna istraživanja pokazala su kako velik broj oboljelih od karcinoma gušterače ima povišenu razinu glukoze u krvi ili dijabetes. Biološki mehanizmi koji bi objasnili ovu povezanosti za sada nisu do kraja poznati.