x
x

Predviđanje jatrogene hipoglikemije u hospitaliziranih bolesnika

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  22.02.2021.

Potreban je pouzdan klinički alat za donošenje kliničkih odluka kako bi se identificirali pacijenti koji spadaju u rizičnu skupinu za jatrogenu hipoglikemiju za vrijeme hospitalizacije.

Predviđanje jatrogene hipoglikemije u hospitaliziranih bolesnika

Istraživačko pitanje

Može li se rizik od iatrogene hipoglikemije i posljedično ozbiljnih nuspojava pratiti za vrijeme hospitalizacije?

Dizajn studije

Ova retrospektivna kohortna studija je provedena u 5 bolnica Johns Hopkins zdravstvenog sustava na gotovo 55.000 prijema pacijenata (35.147 primljena pacijenta) koji su imali minimalno 4 mjerenja šećera u krvi i primili minimalno 1 jedinicu inzulina između prosinca 2014. i srpnja 2018. godine.

Izlaganje hipoglikemiji

Četrdeset i tri klinička prediktora jatrogene hipoglikemije ekstrahirana su iz elektronskih medicinskih kartona, uključujući demografske karakteristike pacijenata, dijagnoze, procedure, laboratorijske podatke, lijekove, antipomorfometričke podatke, te vitalne znakove.

Rezultati

Pacijenti u ovoj studiji su bili bijelci 30429 (55,3%) koji su imali prosječno 66 (56 − 75) godina; 55,3% su bili muškarci iz 5 bolnica. Bazalna doza inzulina, koeficijent varijacije šećera u krvi i prijašnje epizode hipogikemije su bili najjači prediktori.

Zaključak i važnost

Ovi rezultati sugeriraju da jatrogena hiperglikemija može biti predviđena u kraćem vremenu predikcijskog razdoblja nakon svakog mjerenja šećera u krvi za vrijeme hospitalizacije. Daljnje studije su potrebne kako bi se ovaj model primijenio za informatičke uzbune u svakodnevnoj praksi i procijenila efektivnost smanjenja incidencije jatrogene hipoglikemije u bolničkih pacijenata.