x
x

Jačanje Nacionalnog programa kontrole vektora u Hrvatskoj

  21.05.2018.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 14. svibnja 2018. godine uz podršku Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH održana radionica „Aktivnosti vezane uz jačanje Nacionalnog programa kontrole vektora u Hrvatskoj“.

Jačanje Nacionalnog programa kontrole vektora u Hrvatskoj

Zbog vektorskog potencijala za prijenos i širenje bolesti je praćenje komaraca od izrazitog javnozdravstvenog, ali i gospodarskog i turističkog značaja. Radionici, koja je  bila  namijenjena ključnim dionicima, predstavnicima ministarstava, agencija i jedinicama lokalne samouprave, prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Instituta za turizam, gradova Zagreba, Rijeke i Karlovca, Parka prirode Medvednica i Javne ustanove Maksimir.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak naglasio je značaj praćenja komaraca na području Republike Hrvatske, dok je doc. dr. sc. Tatjana Vilibić Čavlek, iz Službe za mikrobiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prisutnima prikazala emergentne arbovirusne infekcije koje prenose komarci.

Dr. Pavle Jeličić, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a je prisutnima iznio Prijedlog izmjena i dopuna Programa mjera suzbijanja patogenih mikroorganizma, štetnih člankonožaca (Arthropoda) i štetnih glodavca, čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvenog značaja za RH.

Na radionici je predstavljena brošura „Javnozdravstveni značaj širenja invazivnih vrsta komaraca“ namijenjena građanima Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr