x
x

Levetiracetam za neuropatsku bol odraslih

  15.08.2014.

Sustavnim pregledom nađeno je premalo informacija da bismo bili sigurni da levetiracetam ublažava bol u ispitanim neuropatskim bolnim stanjima, objavljeno je na stranicama Hrvatskog Cochraneovog ogranka.

Levetiracetam za neuropatsku bol odraslih
Lijekovi kao što su paracetamoli ili ibuprofen obično nisu učinkoviti za neuropatsku bol, dok lijekovi koji se ponekad koriste za liječenje depresije ili epilepsije mogu biti učinkoviti u nekih osoba koje pate od neuropatske boli.

Neuropatska bol može nastati kao posljedica oštećenja živaca i ozljede središnjeg živčanog sustava. Razlikuje se od bolnih informacija koje se prenose zdravim živcima nakon uobičajene ozljede tkiva koje, primjerice, mogu nastati nakon pada, posjekotine ili zbog artritisa koljena. Neuropatska bol liječi se različitim lijekovima nego bol koja nastaje zbog oštećenja tkiva. Lijekovi kao što su paracetamoli ili ibuprofen obično nisu učinkoviti za neuropatsku bol, dok lijekovi koji se ponekad koriste za liječenje depresije ili epilepsije mogu biti učinkoviti u nekih osoba koje pate od neuropatske boli.

Levetiracetam je vrsta lijeka koja se obično koristi za liječenje epilepsije. Neki od tih lijekova također mogu biti korisni za liječenje neuropatske boli. Autori Cochrane sustavnog pregleda pretražili su klinička istraživanja u kojima je levetiracetam korišten za liječenje neuropatske boli. Pronađeno je 6 studija s ukupno 344 odraslih ispitanika s 6 različitih neuropatskih bolnih stanja, koje su objavljene do srpnja 2014. godine. Sve te studije bile su randomizirane i dvostruko-slijepe, što obično znači da im možemo vjerovati. Međutim, sve su te studije imale jedan ili više problema zbog kojih njihovi rezultati mogu izgledati bolji nego što bi lijek izgledao u praksi. Nije utvrđen koristan učinak levetiracetana ni na jedno od ispitanih 6 neuropatskih bolnih stanja. Više ispitanika doživjelo je nuspojave u skupini koja je primala levetiracetam (67 od 100) u usporedbi s placebom (54 od 100) i prestalo je uzimati levetiracetam zbog nuspojava (13 od 100) nego što ih je prestalo uzimati terapiju u placebo skupini (2 od 100). Nuspojave su uključivale umor, vrtoglavicu, glavobolju, zatvor stolice i mučninu.
Sustavnim pregledom nađeno je premalo informacija, koje uz to nisu bile primjerene kvalitete, da bismo bili sigurni da levetiracetam ublažava bol u ispitanim neuropatskim bolnim stanjima. Drugi lijekovi su se pokazali učinkoviti u nekima od tih stanja.